Her er du i sikkerhed, når det lyner

Torden og lynild er ubehageligt for mange, men ifølge klimatolog ved DMI John Cappelen er der kun liden grund til at frygte lyn. Herunder kan du læse hvilke forholdsregler, det er godt at tage, når lynet lyser himlen op.

Læg dig ikke ned

Det, man skal tænke på, hvis man er i det fri, når det lyner, er at gøre sig så lav som muligt.

Rager man op, har man lidt – med streg under lidt - højere sandsynlighed for at blive ramt. Man skal gøre kontaktfladen så lille som muligt ved at sætte sig på hug og bøje hovedet ned.

Gå indenfor, men luk døre og vinduer

Et hus med lukkede døre og vinduer er et sikkert sted at være, når det lyner. Men hold dig fra radiatorer, vandrør, ledninger og andre elektrisk ledende steder. Det er let at komme i kontakt med for eksempel radiatoren, når du står og kigger ud på lynet gennem vinduerne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt dig i bilen

Et metalbur som for eksempel en bil er det sikreste sted at være. Hvis et lyn slår ned i den, vil det løbe uden på bilen og forlade den gennem kapslerne uden at komme i kontakt med passagererne. Det samme gælder for tog, fly og andre lukkede transportmidler.

Det spiller ingen rolle, at der er gummidæk under bilen, da lynet springer hen over dem. Det er altså ikke det, der gør bilen sikker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stil dig ikke under træer og andet højtragende

Enkeltstående ting, der rager op, har en forhøjet sandsynlighed for at blive ramt, og eftersom lyn kan løbe langs med jorden efter nedslag, kan man risikere at blive ramt af det, hvis man står ved et træ. En tommelfingerregel er, at man skal holde samme afstand til et træ eller andet højt, som det er højt, når det lyner.

Hvis du er i en skov under uvejr, er der ikke så meget at gøre andet end at stå og vente.

Er du på vandet, kommer det an på fartøjet

I en sejlbåd eller båd med mast skal du så langt væk fra masten som muligt og holde dig fra elektrisk ledende apparater eller objekter. 

Hvis du er i en åben båd, en robåd eller en kano, er der ikke andet at gøre end at vente på, at uvejret driver over.

På en færge gælder det samme som i en bil. Så længe du holder dig fra strømførende steder, er der ingen fare.

Du er aldrig helt sikker, men risikoen er lille

"Du kan tage dine forholdsregler og minimere risikoen med ovenstående råd, men det er ikke helt sikkert, at det redder dig, da lyn er uforudsigelige og godt kan slå ned for eksempel ved siden af en mast eller et træ, hvis det er der, det har de bedste forhold for at blive dannet.

Men risikoen for at blive ramt af et lyn er altid meget meget lille. Der er ingen præcise tal på, hvor mange der bliver ramt, og hvor mange der dør, men man siger, at der bliver dræbt under en person om året af lynnedslag.

Der er dog folk, der bliver ramt og overlever. Hvis du har et stærkt helbred og en god kondition, har du bedre chance for at overleve et lyn," siger John Cappelen fra DMI.

Læs mere om