Se hvor hårdt vandet er - det afgør hvor meget vaskemiddel du skal bruge

Du kan skåne miljøet mest muligt, hvis du kender vandets hårdhedsgrad i din kommune. Vandets hårdhedsgrad afgør blandt andet, hvor meget vaskemiddel, du skal dosere for at få vasketøjet rent.

Blødt vand kræver mindre vaskemiddel

Det kræver ikke den samme mængde vaskemiddel at få tøj rent i Ringkøbing og i Rødovre. I Ringkøbing-Skjern er vandet blødt, da hårdhedsgraden er mål til 4-8 dH, mens vandet i Rødovre med en hårdhedsgrad på over 30 dH kan betegnes som meget hårdt. 

Hårdhed er et udtryk for, hvor meget kalk, der er i vandet, og da kalk har indflydelse på vaskemidlets vaskeevne, betyder et højt indhold af kalk i vandet, at man skal bruge mere vaskemiddel. Blødt vand betyder, at du kan bruge mindre vaskemiddel.  Du kan bag på pakken eller flasken finde en doseringsvejledning. 

Husk at have styr på følgende: 

  • Vandets hårdhed
  • Hvor meget tøj, du skal vaske
  • Hvor beskidt tøjet er

Husk også at tjekke doseringsvejledningen med jævne mellemrum, da vaskemidler bliver mere og mere effektive. Måske er der kommet en ny formulering, så du skal bruge mindre vaskemiddel end hidtil.

Dosér ikke på øjemål

50% af danskerne doserer vaskepulver og flydende vaskemiddel på øjemål. Det er en dårlig idé, da man nemt undervurderer, hvor meget vaskemiddel, man har hældt i sæbeskuffen  - og dermed kommer til at overdosere vaskemidlet. 

Ekstra vaskemiddel får ikke tøjet ekstra rent

Brug heller ikke lidt ekstra vaskemiddel, hvis tøjet er særligt beskidt. Følg doseringen på pakken eller flasken - bruger du mere, end der anbefales, kan noget af vaskemidlet ikke opløses vandet. Ikke nok med, at ekstra vaskemiddel ingen effekt har på pletter, så giver dit overforbrug af vaskemiddel en unødig klimabelastning. 

 

Hårdheden falder - hjælp os med at holde kortet opdateret!

Tallene for vandets hårdhed opgøres af GEUS, der står for geologiske undersøgelser i Danmark og Grønland. De samlede tal for Danmarks drikkevand strammer fra 2010.

Samvirke har i december 2023 opdateret kortet med nye tal for Frederiksberg og Brøndby kommunerne. De to kommuner har fået blødt vand via centrale blødgøringsanlæg.

Hjælp Samvirke med at holde kortet opdateret, da GEUS' tal efterhånden har en del år på bagen. Skriv til redaktionen, hvis du ved, at vandets hårdhed er faldet eller steget, der hvor du bor.

Artiklen blev udgivet første gang i februar 2022.