Skal man bruge flydende vaskemiddel eller vaskepulver?

Vaskemidler skal få tøjet rent og pletterne til at gå væk, men det er ikke lige meget, hvilken type vaskemiddel du bruger. Samvirke guider dig, så du vælger rigtigt mellem flydende vaskemiddel og pulver, når du vasker tøj.
Hvid vasketøjsbunke foran hvid vaskemaskine med åben låge, og kulørt vasketøjsbunke foran hvid tørretumbler med lukket låge.

Undgå at det hvide tøj bliver gråligt ved at bruge vaskepulver, når du vasker det hvide tøj. Skal du vaske en hurtig omgang kulørt tøj, er det flydende vaskemiddel bedst. 

Vaskemidlerne har hver deres fordele

Supermarkedets hylder bugner af vaskemidler på flasker og i æsker, men hvad skal du vælge? Forskning viser, at der er stor sandsynlighed for, at du tager det, der er på tilbud, eller det, du senest har set en reklame for. Vaskemidler er nemlig en af de varer, hvor vaner eller reklamer har størst indflydelse på vores valg, når vi står i supermarkedet. Alternativt tager du det vaskemiddel, du altid har brugt og sværger trofast til. 

Valget mellem det flydende vaskemiddel og vaskemidlet i pulverform er ikke entydigt. I hvert fald ikke, hvis man kigger på, hvilken type vaskemiddel der er bedst for tøjet og for miljøet. 

Er det lige meget, om man bruger hvidt vaskemiddel eller color vaskemiddel?

Nej. Hvidt vaskemiddel bleger lidt, så du risikerer, at du slider farverne hurtigere, hvis du bruger vaskemiddel egnet til hvidt tøj, når du vasker dit farvede tøj. 

Omvendt risikerer du, at dit hvide tøj bliver gråt eller gulner, hvis du bruger color vaskemiddel, når du vasker hvidt tøj. 

Vaskepulver: Godt til hvidt tøj, men oftest dårligt til koldvask

Effektivitet:

Vaskepulver er bedre til hvidt tøj end flydende vaskemiddel. Det skyldes, at det er muligt at lave iltblegning med vaskepulver. Blegningen kan ikke fungere, når vaskemidlet er flydende. 

Er vandet hårdt, der hvor du bor, er vaskepulver lidt bedre end flydende vaskemiddel. 

Almindeligt vaskepulver er dårligere end flydende vaskemiddel, hvis du vasker tøj ved lavtemperaturvask (20 grader eller derunder). Det skyldes, at vaskepulver opløses dårligere, når vandet er koldt. I flydende vaskemiddel er alle ingredienserne allerede opløst i hinanden, og det kan derfor fungere bedre. Dog findes der også vaskepulver til vask ved de laveste temperaturer. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug IKKE ekstra sæbe, hvis der er mange pletter

Husk altid at dosere efter vandets hårdhedsgrad. Du kan se hårdhedsgraderne på GEUS' Hårdhedskort.

Korrekt dosering af vaskemiddel mindsker miljøpåvirkningen og sikrer, at tøjet bliver rent. Mere vaskepulver end anbefalet gør ikke tøjet renere eller får pletter til at forsvinde – en overdosering vil tværtimod øge risikoen for udfældning af vaskemiddel på det nyvaskede tøj. Udfældning viser sig som hvide pletter eller skjolder. Er der genstridige pletter på tøjet, så prøv med en pletvask eller en forvask i stedet for at skrue op for doseringen. 

Overdosering medfører på længere sigt også, at sæberester ophober sig i slangerne på vaskemaskinen. Slangerne stopper så til og vaskemaskinen fungerer først, når slangerne renses. 

Varmelegemet rammes også, hvis du doserer forkert. Et tilkalket varmelegeme får sværere ved at varme vandet i vaskemaskinen op - og du bruger markant mere strøm på en vask. 

 

Pris og miljøbelastning

-    typisk billigere pr. tøjvask end flydende vaskemiddel. 

-    nemmere at stable og pakke, så lastbilerne kører med mindre ”luft” og har dermed en miljøfordel, når det gælder transport

-    indeholder flere tensider og er dermed lidt mere skadeligt ved vandmiljøet end flydende vaskemiddel 

-    husk at vælge kompakt vaskepulver eller koncentreret vaskepulver. Bruger du ukoncentreret (sælges typisk i meget store pakninger), er der mere unødvendigt fyldstof i æsken. Samtidig er der flere problematiske stoffer i ukoncentreret vaskepulver end i koncentreret, oplyser Miljøstyrelsen. 

Holdbarhed: 

Pas på med at opbevarer vaskepulveret fugtigt eller at spilde vand der, hvor vaskemidlet står. 

Flydende vaskemiddel: Godt til korte programmer og koldt vand

Effektivitet

Flydende vaskemiddel vasker lige så rent som vaskepulver, dog kan flydende vaskemiddel være dårligere til at holde det hvide tøj hvidt. Hovedparten af alle uvildige undersøgelser peger på, at pulver og flydende vaskemidler er lige gode til farvet tøj. 

Vaskemiddel til sort tøj findes typisk kun som flydende vaskemiddel. Nogle uvildige laboratorietests viser, at vaskemiddel egnet til sort tøj er bedre til at holde farverne friske længere på sort og mørkeblåt tøj. 

Pris og miljøbelastning:

-    er typisk dyrere pr. vask end vaskepulver

-    indeholder færre tensider, hvilket er godt for miljøet

-    mange har en tendens til at overdosere flydende vaskemiddel. For meget vaskemiddel er en belastning for miljøet. 

-    Virker bedre end vaskepulver, hvis du vasker tøj på korte vaskeprogrammer eller med koldt vand

Holdbarhed

Flydende vaskemiddel har typisk en kortere holdbarhed end vaskepulver. Det skyldes, at bakterier trives bedre i væsker end i pulver. Samtidig fungerer antibakterielle midler sjældent i flydende form, så du risikerer, at det flydende vaskemiddel mugner, hvis du er længe om at tømme flasken.