6 tip: Pas på vaskemaskinen og få renere tøj

Lugter vaskemaskinen surt? Eller bliver tøjet ikke helt rent? Samvirke har 6 små videoer, der på under 1 minut viser dig, hvordan du gør vaskemaskinen ren, så du får renere tøj og vaskemaskinen holder længere.

Tip 1: Tør lågen og gummipakningerne af jævnligt

Undgå gammelt skidt i vaskemaskinen

Vrid en rengøringsklud op i rengøringsvand og tør først dørpakningen på vaskemaskinen ren. Husk at tørre af nede i mellemrummet mellem maskinens forside og tromlen. Der kan du komme til med fingerspidserne. Tør også gummipakningen af hele vejen rundt på den side, der vender ud mod lågen. Fjern også eventuelt fnuller, snore og lommefyld, der er faldet derned.

Tør lågen på vaskemaskinen af på indersiden. Både glasset og den smalle ring, der rammer pakningen, skal gøres ren.

Når du gør pakning og låge ren, sidder der mindre skidt, der kan gøre, at dit tøj ikke bliver helt rent.

Du bør gøre lågen og pakningen ren et par gange om måneden

Tip 2: Rens trevlesien og vask sæbeskuffen af

Når du har tørret pakninger og lågen af, kan du rense trevlesien. Trevlesien kan sidde forskellige steder på en vaskemaskine, så tjek din brugsvejledning, inden du går i gang.

Tag trevlesien forsigtigt ud. Husk et par håndklæder eller gamle klude, der kan godt løbe lidt vand ud på gulvet. Fjern de ting, der sidder i sien. Sien skal fange alt fra mønter til trevler, der forvilder sig ned mod afløbet. Trevlser og fnuller fra trevlesien kan smides ud i en skraldespand.

En ren trevlesi giver nemmere vandtilløb og -afløb fra din vaskemaskine, og er trevlesien ren, holder vaskemaskinen længere og lugter mindre.

Husk også at vaske sæbeskuffen af jævnligt, så du fjerner gamle sæberester og bakterier, der sætter sig der. Du kan tage sæbeskuffen ud og skrubbe den med en vaskebørste i køkkenvasken.

Tip 3: Vask af og til ved 90 grader

En vaskemaskine kan komme til at lugte. Især hvis du lukker lågen lidt tæt – eller hvis du lader dit vasketøj ligge lidt længe, inden du tager det ud og hænger det op.

Selvom vasketøj nemt kan blive rent på temperaturer helt ned til 20 grader, da vi bruger moderne vaskemidler med enzymer, bliver bakterierne i vaskemaskinen ikke nødvendigvis slået ihjel.

Vask af og til en maskinfuld tøj på 90 eller 95 grader. Husk, det skal være tøj som eksempelvis håndklæder, viskestykker eller undertøj, der kan holde til vask ved høje temperaturer.

Du bør vaske en maskinfuld tøj ved høj temperatur en gang om måneden.

Du kan også – hvis vaskemaskinen ikke er ren – lade den køre tom ved 90 grader.

Tip 4: Afkalk med citronsyre

Afkalker du vaskemaskinen med jævne mellemrum, holder maskinen længere. En afkalkning med citronsyre fjerner kalk på tromlen og på varmelegemet. Du kan spare op til 20% af energiforbruget ved at holde vaskemaskinen fri for kalk. 

  • Hæld 2-3 spsk. citronsyre ind i tromlen eller sæbeskuffen på en tom vaskemaskine. Bruger du et decideret afkalkningsmiddel til vaskemaskiner, skal du følge doseringsvejledningen på pakken. 
  • Vælg et program på 60 eller 95 grader – og start vasken. Der må IKKE være tøj i maskinen. Husk, at vasken ikke må have forvask. 
  • Efter endt program kan du anvende vaskemaskinen normalt. 

Læs mere om, hvor tit vaskemaskinen skal afkalkes

Tip 5: Doser altid rigtigt

Sæbe skal doseres rigtigt og efter producentens anvisning. Du får ikke renere tøj, hvis du bruger for meget sæbe – tværtimod gør sæben vaskemaskinen fedtet, sæben kan ikke skylles ud af tøjet, og den overskydende sæbe ender i vandmiljøet.Er dit tøj meget beskidt, så brug en forvask. Du kan også pletbehandle dine pletter på tøjet.Underdosering giver urent tøj, ligesom bakterierne i maskinen får bedre betingelser for at leve og overleve længe. Tjek altid hårdheden på vandet der, hvor du bor.

Tip 6: Lad lågen stå åben

Når du er færdig med en vask, så lad altid lågen stå på klem. Bakterier elsker et vådt miljø, og lader du lågen stå åben, bliver tromlen hurtigt tør på inder- og ydersiden.En tromle er nemlig ikke helt jævn, så der er masse af små fordybninger, hvor bakterierne kan gemme og formere sig.