Sådan melder du dig ind eller ud af folkekirken

Du kan melde dig ud af folkekirken online, men du skal i nogle tilfælde møde op, hvis du skal meldes ind i folkekirken. Det er altid gratis at melde sig ind i og ud af folkekirken.

Når du bliver døbt, bliver du automatisk medlem af folkekirken. Du kan også melde dig ind, hvis du ikke er medlem - eller har fortrudt din udmeldelse.

Du bliver automatisk medlem, når du døbes

Når et lille barn døbes, bliver det automatisk medlem af folkekirken. I 2019 blev 9.003 personer over 1 år meldt ind i folkekirken, mens 9.584 personer meldte sig ud af folkekirken.

1. januar 2020 var 4.327.018 danskere medlem af folkekirken. Det svarer til 74,3 procent af den danske befolkning. (Kilde: Kristeligt Dagblad/Kirkeministeriet)

Unge kan meldes ud, hvis forældrene giver lov

For børn og unge under 18 år er det den person, som har forældremyndigheden, der træffer beslutning om udmeldelse af folkekirken. En person, der er fyldt 15 år, skal dog selv give sit samtykke til at blive meldt ud.

kilde: folkekirken.dk

Sådan bliver du medlem, hvis du ikke har været medlem før

Man skal være døbt for at være medlem af folkekirken. Når man bliver døbt, bliver man automatisk medlem. Hvis man er døbt i et andet kristent trossamfund, kan man blive medlem af folkekirken ved at henvende sig skriftligt til præsten i sit sogn.

Hvis du gerne vil i kontakt med en præst i dit sogn, kan du finde din præst og dit sogn her. 

Sådan bliver du medlem igen, hvis du tidligere har været medlem

Hvis du har været medlem af folkekirken, men har meldt dig ud, kan du gratis og nemt blive medlem igen. Hvis du gerne vil genindmeldes, eller i det hele taget indmeldes, skal du tage kontakt til den lokale sognepræst eller dit lokale kirkekontor, forklarer Ellen Aagaard Petersen, der er redaktør på folkekirken.dk.

Du skal i kontakt med din lokale præst

Præsten vurderer, om det er nødvendigt, at man skal mødes ansigt til ansigt før genindmeldelsen. Præsten kan opfordre til at mødes, hvis man eksempelvis har været medlem af et andet trossamfund. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Medbring din navneattest 

Hvis du har din navneattest, skal du medbringe den, når du vil genindmeldes. Hvis den er bortkommet, kan du bestille en ny på hjemmesiden personregistrering

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan melder du dig ud

Hvis du vil melde dig ud af folkekirken, skal du skrive et brev eller en e-mail til den kirkebogsførende præst i dit sogn, hvor der står, at du gerne vil meldes ud. Du finder dit sogn og præstens adresse ved at indtaste din adresse på sogn.dk. Hvis du bor i udlandet, skal du melde dig ud i det sogn, hvor du boede sidst.

 

Opdateret juli 2021

Læs mere om