Hvordan begraver man folk uden kirkens hjælp?

Hvis den afdøde ikke er medlem af folkekirken kan man lave en personlig afskedsceremoni. Det er også muligt at få asken spredt over havet.
alternativt farvel

Der er mange muligheder for at tage en personlig afsked med en død, der ikke var medlem af Folkekirken.

Uden præst og kirke

Hvis den døde ikke var medlem af folkekirken, kan man i udgangspunktet ikke bruge hverken kirken eller præsten. Man skal altså selv opfinde et ritual eller finde en alternativ måde at sige farvel på.

Man skal altid en tur på kirkekontoret

Når nogen dør, skal det registreres. Og det er faktisk kirken, der står for dette. Så ligegyldig om den døde var medlem af folkekirken eller ej, skal du på kirkekontoret eller op til sognepræsten og registrere den døde.

Når du registrerer den døde, anmoder du samtidig om begravelse eller ligbrænding.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du må gerne bruge kirkegården

Selvom den afdøde ikke har en ceremoni i kirken, er der plads til alle på kirkegården. Den afdøde kan altså godt få sin urne eller kiste i jorden på den lokale kirkegård.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stedet kan være kapellet, haven eller hjemme

Man kan afholde en ceremoni i et kapel eller på krematoriet. Alternativt kan man holde en ceremoni hjemme hos den afdøde eller i en park, forsamlingshus, skov eller på stranden. Man kan også lade helt være med at holde en ceremoni. 

Bedemanden kan godt hjælpe

Lang de fleste bedemænd vil gerne hjælpe med at arrangere en borgerlig ceremoni. Der bliver ofte holdt taler, sunget sange eller vist billeder af den døde. Man kan også have en åben kiste, så man kan se den afdøde, eller have et orkester til at spille.

Asken må godt spredes over havet

Man kan godt sprede asken fra en pårørende over havet. 

Hvis man ønsker at ens egen aske skal spredes over havet, er det en god ide at udfylde den blanket, der er linket til nedenfor. Det er nemlig afgørende, at den døde selv har ønsket at blive spredt over havet, før man har lov til at sprede asken. 

Hvis den døde ikke selv har nået at nedskrive, at de ønsker at blive spredt over havet, skal de pårørende underskrive en tro og love erklæring på, at den afdøde har givet udtryk for, at han eller hun ønskede at få spredt sin aske.

Læs mere om