Hvor tit skal sengetøjet vaskes? Få svaret her!

Undertøjet skal skiftes hver dag, karkluden holder også en enkelt dag, men ved du, hvor tit du skal vaske sengetøjet?

I løbet af én nat afstøder din hud dødehudceller nok til at give mad til 1 million husstøvmider, og på et år sveder du næsten 100 liter vand ud i sengen. Derfor skal sengetøjet vaskes mindst hver 2. uge. 

Der er masser af ”affald” i din seng

Når du lægger dig i sengen om aftenen, er du træt. Måske når du at glæde dig over den bløde hovedpude eller dynen, der lægger sig godt om dig. Bakterier, husstøvmider og hverdagens småskidt er nok det sidste, du tænker på, men sengen har det hele. 

Du ligger i sengen i gennemsnit 8 timer hver nat. På en uge bliver det til mere end 50 timer, hvor sved, hudfedt, døde hudceller, creme og andet skidt kommer i kontakt med dit sengetøj. Var det en T-shirt, du havde svedt lidt i og spildt lidt creme på, fik den ikke lov at holde i mange dage, før den endte i vasketøjsbunken. 

 

Sig farvel til husstøvmiderne

Vask altid sengetøj ved 60 grader. For at slå støvmider ihjel skal temperaturen i vaskemaskinen over 55 grader. Vask altid tekstil, der har været i kontakt med urin, fæces og blod, ved 90 grader.  

 

Milloner af husstøvmider og litervis af sved

Når det gælder de småkriblende og allergifremkaldende husstøvmider, så er sengen et paradis. Miderne lever nemlig af døde hudceller, og de døde hudceller afstødes af din hud hele døgnet, men når du tilbringer så meget tid samme sted, så lander der mange. Typisk 1,5 gram døde hudceller per nat. Og 1,5 gram hudceller er mad nok til 1 million husstøvmider, som kun dør i vaskemaskinen. 

Samtidig er sengen lidt fugtig. Selvom vandet ikke driver af dig, så sveder du i sengen. I løbet af 1 år sveder 1 menneske i gennemsnit 98 liter væske i sengen, og når man kombinerer pollen, skidt, madrester fra det, du har spist i sengen, og mikroskopiske rester af urin og fæces, som uvægerligt vil være på din krop, med et fugtigt miljø, så udvikler bakterierne sig. I princippet kan der komme så mange bakterier, at du kan blive syg af at ligge i sengen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask sengetøj hver 2. uge

Hiver man sengetøjet ind under et mikroskop, vil man allerede efter 7 dages brug se, at mængden af skidt, støvmider og bakterier er betragtelig. 

Et gammelt husmoderråd lyder, at man skal skifte sengetøj hver 2. til hver 4. uge. Mikrobiologer og andre eksperter peger på, at du bør vaske sengetøjet mindst hver 2. uge, selvom intervallet godt kan være individuelt. Den amerikanske allergiforening skriver, at de anbefaler, at du skifter sengetøj hver uge. 

  • Sveder du meget, så skal du vaske sengetøjet oftere, end hvis du har et stillesiddende arbejde.
  • Bader du umiddelbart inden sengetid, kan du vaske sengetøjet lidt sjældnere, end hvis du bader om morgenen.
  • Har du været syg, skal du skifte sengetøjet, straks efter at du begynder at føle dig rask. Sov ikke i sengetøj, du har sovet i, mens du var syg. 

Husk i øvrigt at vaske selve dynen og puden 3-4 gange om året. 

Kilder: Rådet for Bedre Hygiejne, Astma- og Allergi Danmark, Good Housekeeping Institute, Which?

 

Læs mere om