Er sukkerfrit tyggegummi godt for tænderne?

At sukker ikke er godt for tænderne, ved vi sikkert alle - ellers hørte du det hos Samvirke først. Men hvad med kunstige sødemidler i tyggegummi, som er i nærkontakt med tænderne i lang tid ad gangen? Det kan du få svar på herunder.
Tyggegummi spredt ud på et bord

Tyggegummi sætter gang i spyttet

Først og fremmest er tyggegummi godt til at stimulere spytdannelsen i munden. Spyt indeholder blandt andet enzymerne ptyalin og lysozym, som henholdsvis nedbryder stivelse i mad og dræber bakterier.

Men det er bedst at tygge sukkerfrit tyggegummi, da almindeligt tyggegummi sætter munden på overarbejde, og sukkeret angriber tænderne og øger risikoen for huller.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sukkerfrit er hullernes fjende

Sukkerfrit tyggegummi indeholder forskellige sødemidler, som erstatter almindeligt sukkers funktion. Men ud over at give den søde smag har et af sødemidlerne også en gavnlig virkning for tænderne.

Sødestoffet xylitol er naturligt forekommende i en række planter og frugter som svampe, bær og havre. Det bliver brugt i tyggegummi som sødestof og har samme sødende effekt som naturligt sukker. Xylitol indeholder dog kun to tredjedele så mange kalorier. Det bruges mest i tyggegummi og pastiller, men også i tandpasta, hostesaft og piller.

Xylitol har en dokumenteret effekt på plak og forebygger huller. Derfor kan det være en god idé at supplere tandbørstningen dag og aften ved at tygge sukkerfrit tyggegummi i løbet af dagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er tyggegummi?

Tyggegummi består af naturgummi, sødestoffer, smags-, farve- og blødgøringsstoffer og nogle gange ingredienser, der skal beskytte dine tænder.

Sødestofferne kan være sukker, sorbitol (som man får fra majs eller hvede), xylitol (som kommer fra majs eller birkebark) og/eller aspartam (der er kemisk fremstillet og søder 200 gange mere end sukker).

Smagsstofferne kan være alt fra lakrids, mentol og pebermynte til aroma fra jordbær, citron, æble eller cola.

Hvis tyggegummiet sælges som 'sundt', kan der være zink, calcium, flour eller vitaminer i.

Et typisk stykke tyggegummi indeholder:

59,5% sødestoffer, 2% blødgøringsstoffer, 3% tandbeskyttende ingredienser, 3,5% smagsstoffer og 30% gummi

Kilder:
Tandlæge Helle Lyngdal Løhde
Dental Caries: The Disease and Its Clinical Management af Ole Fejerskov og Edwina Kidd

Læs mere om