Er knækbrød sundt?

De grove, sprøde brød er idéelle til frokost eller et hurtigt mellemmåltid og indeholder både fiber og fuldkorn, men er det sundt?
?

Hvordan forholder det sig egentlig rent ernæringsmæssigt med knækbrød (det grove af slagsen)? Dets fiberindhold overgår til tider rugbrøds, men på den anden side vejer en skive knækbrød jo langt mindre end en af rugbrød.

Er knækbrød lige så sundt, som Wasa proklamerer, eller kan man lige så godt tage sig en skive rugbrød eller franskbrød?

Nanna Dalhoff, Haslev

Svar fra Per Brændgaard

Knækbrød kan være lige så sundt som fuldkornsrugbrød. Men ligesom med andre brød gælder det om at læse deklarationen grundigt. De sundeste knækbrød indeholder 100 procent fuldkorn. Flere knækbrød på markedet lever op til det krav.

Knækbrød er let, og det kan være både en fordel og en ulempe. Fordelen er, at det giver noget at tygge i, og øjnene tror, der kommer en del mad indenbords. Det kan gøre det lettere at spise sig mæt for færre kalorier.

Ulempen er, at eventuel smørelse og pålæg hurtigt kommer til at veje tungt i forhold til brødmængden, og knækbrød ender måske med at blive en let transportør for for eksempel smør og fed ost, der ikke er sundt i store mængder. Hold derfor igen med mængden af smørelse og pålæg på knækbrød.

Mange har svært ved at spise sig tilstrækkeligt mætte i knækbrød. Man bliver træt af at tygge, før maven er blevet mæt. Så hvis man er rigtig sulten, skal der spises rigtigt brød. Men anvendt på den rigtige måde, for eksempel som et led i at holde kalorieindtagelsen nede, er fuldkornsknækbrød godt.

Tjek fuldkorns- og fedtprocenterne, og vælg de produkter, der indeholder mest fuldkorn og mindst fedt.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring og #bagværk