Nyt år, nye drømme - se hvor længe danskernes nytårsforsætter holder
Januar får en grøn begyndelse
Drømmen om en slank talje kan ses i butikkerne allerede på årets første åbningsdag. Den første uge af januar er den uge på året, hvor Coop sælger mest broccoli, spidskål og andre grøntsager. Efter bare én uge er salget dog faldet mere end 10 %, og omkring 1. april er salget af grøntsager faldet næsten 25 % i forhold til årets første uge. I øvrigt topper sommeren også, når det gælder grøntsagssalget – her er det de friske danske råvarer, der frister og får salget til at stige.
Januar er mere kalorielet end resten af vintermånederne
Tæller man kalorier på de varer, kunderne lægger i indkøbskurven, er der ingen tvivl om, at vi køber flere kalorier om vinteren, hvor vi har et højere forbrug af slik, fede mejeriprodukter, alkohol og snacks. Men ikke i januar! Her ligger salget 3 % under en gennemsnitsmåned og markant under de andre kolde måneder. Allerede i februar er vi tilbage til de normale, kalorietunge vinterindkøb.
88 %
af dem, der har et nytårsforsæt, holder det i januar. I februar falder det til 80,9 %, i juli til 67,8 %, og i december til 54,7 %. Tallene er selvrapporterede, og størstedelen af deltagerne i studiet fik støtte fra familie og/eller venner.
Kilde: Martin Oscarsson, Stockholms Universitet og SDU
Fra spritstiv til afholdenhed
Når tømmermændene har lagt sig efter nytårsaften, falder salget af alkohol. December er den måned på året, hvor vi køber mest øl, vin og spiritus – januar er måneden, hvor vi køber mindst. For hver gang vi køber en flaske alkohol i januar, køber vi næsten hele to flasker alkohol i december. Der er dog slet ikke tale om, at vi flytter forbruget af f.eks. øl til alkoholfri øl. Andelen af alkoholfri øl er stabil – kort sagt drikker vi bare mindre med kapsel, korkprop og skruelåg i årets første måned.
Røgen dykker
I januar ligger salget af cigaretter 9% under en gennemsnitlig måned i løbet af året. Måned for måned stiger salget af cigaretter for så at toppe om sommeren.
Fra spritstiv til afholdenhed
Når tømmermændene har lagt sig efter nytårsaften, falder salget af alkohol. December er den måned på året, hvor vi køber mest øl, vin og spiritus - januar måned er måneden, hvor vi køber mindst. For hver gang vi køber en flaske alkohol i januar køber vi næsten 2 flasker alkohol i december. Der er dog slet ikke tale om, at vi flytter forbruger af øl til for eksempel alkoholfrie øl. Andelen af alkoholfri øl er stabil - kort sagt drikker vi bare mindre med kapsel, skruelåg og korkprop i årets første måned.