Nytår

Sådan er reglerne for affyring af fyrværkeri

Fyrværkeriet suser mellem benene eller op i himmelen og både lyder og ser flot ud. Men det er en tidsbegrænset fornøjelse at skyde med krudt og affyre fyrværkeri som privatperson. Her kan du se, hvornår det er tilladt at fyre fyrværkeri af.

Husk, at fyrværkeri kan være farligt, selvom det er flot.

Du må anvende fyrværkeri fra 27. december til 1. januar

Skal du fejre nytåret, har du lidt mere end et par uger til at købe krudt og kugler. Danske butikker må sælge fyrværkeri fra 15. december til 31. december. Det er en kortere tidsperiode end tidligere, da bekendtgørelserne for salg og brug af fyrværkeri til private er blevet ændret.

Du må anvende fyrværkeriet fra 27. december til 1. januar. Det er en skærpelse af de tidligere regler, der tillod affyring af fyrværkeri fra 1. december til 5. januar. Resten af året er det ulovligt for privatpersoner at bruge fyrværkeri.

Som forbruger må du ikke tage fyrværkeri, du har købt i udlandet, med hjem til Danmark, og du må heller ikke via internettet købe fyrværkeri til levering fra udlandet. Det gælder også CE-mærket fyrværkeri.

Overhold sikkerhedsafstandene for fyrværkeri

Vær forsigtig ved brug af fyrværkeri og overhold den sikkerhedsafstand for dig og dit publikum, der står på fyrværkeriet.

Fyrværkeri må ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag. Samme afstandskrav gælder i forhold til andet let antændeligt. Ved affyring af raketter er afstandskravet 200 meter.

Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre.

I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.

Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dit fyrværkeri skal være godkendt

Det er ikke lige meget, hvilket fyrværkeri du sender op i nattehimlen. Du skal være sikker på, at det er godkendt, før du må eje og bruge det.

Du kan kende godkendt fyrværkeri ved, at det er mærket enten med et SIK-nummer (hvis det er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen) eller med en CE-mærkning (hvis det er vurderet af et bemyndiget organ).

SIK-nummeret bliver løbende udfaset fra 4. juli 2010 og erstattet af CE-mærkning. I en overgangsperiode vil du derfor kunne støde på begge mærker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se om dit fyrværkeri er lovligt

Du kan tjekke via Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, om det fyrværkeri, du har købt, er lovligt. Du kan søge efter dit fyrværkeri her.

Hvis du fik købt for meget og vil af med det

Fik du ikke fyret alt dit fyrværkeri af ved nytåret, kan du kontakte din kommune for at få oplyst, hvor du kan aflevere dit fyrværkeri. Nogle genbrugspladser kan også modtage fyrværkeri.

Gode råd om fyrværkeri

• Brug altid beskyttelsesbriller

• Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

• Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

• Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

• Læs brugsanvisningen på fyrværkeriet

• Brug kun fyrværkeri udendørs og ikke i nærheden af brandfarlige steder

• Overhold den anbefalede sikkerhedsafstand til dig selv og til publikum

• Klargør kun ét stykke fyrværkeri ad gangen

• Vend fyrværkeriet med affyringsretningen lodret opad

• Anbring fyrværkeriet i et solidt fæste som anbefalet

• Antænd lunten med strakt arm og gå hurtigt væk

• Gå aldrig tilbage til en fuser

Læs mere om