5 grøntsager, du kan dyrke på altanen

Du kan godt lave din egen lille køkkenhave, selvom du bor i lejlighed, siger Anna Taws fra Urban Garden Company. Her får du Annas bud på 5 grøntsager, du kan dyrke helt lokalt på altanen.

Gode råd til altanhaven

Dyrk i højden med hængende potter og planter i flere niveauer.Vælg busksorter og minisorter, der ikke bliver meget høje og store.

Husk, at planter med store rodsystemer, såsom kartofler og tomater, kræver meget jord og store og dybe potter for at trives og udvikles. 

Hav tålmodighed: Plant ikke dine forspirede stiklinger ud for tidligt. Vent, til al risiko for frost er passeret, og det er mindst 12 grader og helst over 18 grader.

Vand ofte. Jorden i potter tørrer hurtigere ud end i haven. Der er ofte også mere vind på en altan, som medvirker til udtørring.

Vælg potter med drænhuller, så overskydende vand kan drænes væk. Ellers risikerer planten at drukne.

Vand med omhu og med underskåle til dine planter. Det er ikke underboens planter, der skal vandes.

Lav vandeordninger med en nabo i ferieperioder, så dine planter ikke tørrer ud. Det er en dejlig ting at kunne hjælpe hinanden.

1. Tomater

Tomater skal i høje krukker, gerne 30-40 cm. 

Forspires i vindueskarmen fra marts/april i 8-12 uger før udplantning ved min. nattemp. +8 C. 

Brug såjord, som holdes fugtig ved at dække med plast, eller brug minidrivhus, så temperaturen kan holdes på ca. 18-21 C. Efter spiring stilles planterne lyst og køligere. Tilfør ekstra lys ved tidlig såning. Når planterne kan håndteres, omplantes til 1 plante pr. potte i gødet jord. Plant om løbende. Trives bedst i læ.

Tomater må ikke tørre ud og skal vandes ca. hver anden dag.

Du kan også købe en færdig tomatplante, som er lav og kompakt, til potte på terrasse eller altan. 

Tomater høstes løbende. Rusk let i blomsterklaserne, det fremmer frugtsætningen.

2. Agurk

Agurken skal dyrkes i en potte, der indeholder omkring 10 liter jord og gødes regelmæssigt.

Køb en færdig plante eller så selv. Vælg helst en let kultiveret sort, der kaldes mini- eller skoleagurk.

Ved vanding er det vigtigt ikke at vande for tæt på rodhalsen, da agurken så kan dø. Sæt derfor planten i jorden med en lille "bakke" med jord omkring rodhalsen, så denne del af planten ikke bliver for våd.

Agurken elsker sol og varme og kan med fordel placeres så solrigt som muligt.

Agurker kan høstes hele sommeren.

3. Peberfrugt og chili

Allerede i starten af året kan du begynde at dyrke indendørs, men fortvivl ikke, hvis du simpelthen ikke kom i gang: Chili- og peberfrugtplanter findes i rigelige mængder i havebutikkerne.

I maj-juni kan du begynde at vænne planterne til at stå udendørs. Undgå direkte sollys, da stærk sol kan brænde bladene. Sørg også for at beskytte planterne mod stærk vind.

Hold jorden fugtig, på varme sommerdage kan planten få brug for vand både morgen og aften.

4. Grønkål

Grønkål har smukke mørkegrønne sprøde blade, der er gode i salat, supper eller klassisk grønlangkål. Grønkål trives i næringsrig jord og kan høstes sent efter de første frostnætter om efteråret og hele vinteren.

Så grønkål på fugtig, gødet jord. Dæk tyndt med jord og hold både varm og fugtig. Når du får spirer, skal planten stå i lys, men køligere. Når planten er stor nok til at håndtere, omplantes til 1 plante pr. potte i gødsket jord.

Der går cirka 4-6 uger fra såning til udplantning. Kan også sås direkte, når jordtemperaturen er mindst 10 C, men forspiring anbefales.

Trives i leret, mudret og godt drænet jord.

Vand, når jorden er tør. 

Høstes løbende som babyblad og som store frøplanter.

Kan efterlades udenfor og høstes selv om vinteren.

Pynter og er dekorativ også om vinteren.

5. Rosmarin og andre krydderurter

Krydderurter er relativt billige planter, som du kan købe hvert forår med god samvittighed. Hvis du vil, kan du efterlade dem i deres potter udendørs og se, hvilke der overlever vinteren.

Dyrker du fra frø, skal du så rosmarin i et tyndt lag fugtig jord. Sæt i køleskabet i 2-3 uger.

Tag potten ud og placér den lyst. Når frøene spirer, lægges 1 plante pr. potte i befrugtet jord.

Det er en langstrakt proces at så rosmarin fra frø. De fleste vælger derfor at købe en færdig plante og så ud eller tage stiklinger fra.

Krydderurterne elsker sol og kan stilles i direkte sollys. Husk dog, at planter er nødt til at vænne sig til solen og vinden langsomt. Når du netop har flyttet dem udendørs, skal du skygge dem, når solen rister mest, og beskytte dem mod hårde vinde.  

Vand regelmæssigt, men lad også lejlighedsvis jorden tørre.

De nemmeste krydderurter at håndtere er de virkelig udtørringsresistente som oregano, timian, citronmelisse, salvie og rosmarin.

Persille, basilikum og mynte kræver mere regelmæssig vanding. Jo større jordvolumen i potten er, jo længere tåler planterne at være uden vanding. Giv en halv dosis ernæring en gang om ugen.