Kasser agurken, hvis den er bitter
Hvad nu hvis agurken er bitter?
Måske har du prøvet at bide af en agurk, der smagte bittert og metallisk?
Næste gang du får en agurk med en bitter bismag, er der god grund til at kassere agurken. Den bitre smag skyldes stoffer, kaldet cucurbitaciner, som gør grøntsagen bitter. Squash og honningmeloner kan også indeholde cucurbitaciner.
Agurk kan give mavepine, opkast og diaré
Cucurbitaciner kan ikke resultere i livsfarlig forgiftning, men give kvalme, mavesmerter, opkast og diare. En enkelt bid af agurken eller squashen er nok til at give forgiftning. Det gælder både rå og tilberedte grøntsager.
Cucurbitaciner opstår, når et bestemt gen kommer til at dominere, mens grøntsagerne vokser. Sædvanligvis er genet avlet væk i agurk, squash og honningmelon, men det sker, at partier af frø er forurenet af vilde frø og derfor indeholder stofferne.
Giftige stoffer kan findes i hjemmedyrkede agurker og squash
Også hjemmedyrkede agurker og squash kan indeholder cucurbiataciner, der gør grøntsagerne bitre og giftige.
Kilde: Fødevarestyrelsen