Gift

Kasser agurken, hvis den er bitter

Bare en enkelt bid af en bitter agurk kan give mavepine på grund af de giftige cucurbitaciner, der kan findes i agurk, squash og honningmelon.

Hold ikke ud, hvis agurken er bitter, stol på dine smagsløg og kasser den.

Hvad nu hvis agurken er bitter?

Måske har du prøvet at bide af en agurk, der smagte bittert og metallisk?

Næste gang du får en agurk med en bitter bismag, er der god grund til at kassere agurken. Den bitre smag skyldes stoffer, kaldet cucurbitaciner, som gør grøntsagen bitter. Squash og honningmeloner kan også indeholde cucurbitaciner. 

Agurk kan give mavepine, opkast og diaré

Cucurbitaciner kan ikke resultere i livsfarlig forgiftning, men give kvalme, mavesmerter, opkast og diare. En enkelt bid af agurken eller squashen er nok til at give forgiftning. Det gælder både rå og tilberedte grøntsager.

Cucurbitaciner opstår, når et bestemt gen kommer til at dominere, mens grøntsagerne vokser. Sædvanligvis er genet avlet væk i agurk, squash og honningmelon, men det sker, at partier af frø er forurenet af vilde frø og derfor indeholder stofferne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Giftige stoffer kan findes i hjemmedyrkede agurker og squash

Også hjemmedyrkede agurker og squash kan indeholder cucurbiataciner, der gør grøntsagerne bitre og giftige.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Læs mere om