Bag selv dit knækbrød
Vi elsker sprøde knækbrød
Har du havregryn, mel, smør, olie og en håndfuld kerner i huset, kan du nemt bage dine egne sprøde knækbrød, som børn og voksne vil elske.
Lav knækbrød efter din egen smag
Hvis du kan styre din egen lækkersult, kan en portion knækbrød vare en uge, du kan lave økologisk knækbrød og du kan krydre dem med kerner og frø efter din egen smag. Her giver vi dig en opskrift på hjemmebagte knækbrød, de er hurtige og nemme at lave. Opskrifterne er lavet til Samvirke af Mia Irene Kristensen og Jacob Damgaard, der er fødevarestuderende.
Knækbrødstips
Blandingen af smør og olie giver knækbrødet en god smag og sprød konsistens uden at brødet bliver porøst og går i stykker.
Prøv nye typer kerner. For eksempel valnødder og melonkerner.
Brug krydderier som kanel, fennikelfrø, kommen, spidskommen. Knækbrød med rosmarin er lækkert som appetitvækker med oliventapenade eller pesto.
Det skal du have i køkkenet:
- 175 gram hvedemel
- 50 gram havregryn
- 1 tsk. salt
- 30 gram smør
- 1 spsk. olie - gerne solsikke- eller nøddeolie
- 1 1/2 dl vand
- 1 dl blandede kerner, frø eller nødder f. eks. hørfrø-, sesam eller solsikkeolie
Knækbrød 1-2-3:
- Bland hvedemel, havregryn, smør, olie og salt og kør det sammen i en blender eller foodprocessor.
- Tilsæt vand og kør videre
- Ælt kernerne ind i dejen i hånden
- Rul dejen tyndt ud til cirke 0,5 cm mellem to stykker bagepapir
- Skær dejen ud og bag knækbrødene ved 200 grader i 15-20 minutter. Hvis du bruger varmluftovn, skal temperaturen være 180 grader.