Sesamlaks med blomkålsvariation og brunet sojasmør
AFTENSMAD

Sesamlaks med blomkålsvariation og brunet sojasmør

I bogen ’Sæson – Årstidens måltider’ byder kok og foodstylist Clara Gillow Harborg på mad til alle fire årstider med opskrifter, der kæler for alle dine sanser. På en råkold vinterdag kan det være skønt at skrue op for sødt, salt og krydret i køkkenet. Her får du opskrifter, der giver varme i kinderne og får temperaturen til at stige – på den gode måde.
  • 4 Personer

Det skal du bruge:

1 Blomkålshoved i små buketter
1 spsk. olivenolie
0.5 tsk. salt
1 dl riseddike
1 dl vand
1 dl sukker
1 citron, økologisk
- Isvand
600 g aspargeskartofler

Sesamlaks:

4 laksefileter
2 cm ingefær frisk
1 spsk. honning
1 spsk. sojasauce
1 tsk. chilipasta , evt gochujang
1 tsk. korianderfrø
1 spsk. sesamfrø

Brunet sojasmør

100 g smør
1 dl sojasauce

Garnering:

1 håndfuld friske urter til topping , f.eks. korianderskud, ærteskud eller mizuna

Sådan gør du

  1. 1
    Blomkålsvariation: Skær et halvt blomkålshoved i buketter, og vend buketterne i olivenolie og salt. Rist dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, eller indtil de er gyldne.
  2. 2
    Bring en lage af riseddike, vand og sukker i kog, og lad den derefter køle af. Skær en fjerdedel af blomkålshovedet i små buketter, og læg dem i lagen.
  3. 3
    Stil dem i køleskabet indtil servering.
  4. 4
    Skær den sidste fjerdedel af blomkålen i tynde skiver på et mandolinjern. Læg de tynde blomkålsskiver i isvand, og stil dem i køleskabet indtil servering.
  5. 5
    Kog kartoflerne, indtil de er møre.
  6. 6
    Rør revet ingefær, honning, sojasauce, gochujang, korianderfrø og sesamfrø til en pasta.
  7. 7
    Pensl laksefileterne, og steg dem på en medium varm pande med lidt olie, indtil de får en fin karamelliseret overflade.
  8. 8
    Brun smør i en gryde, og tilsæt sojasauce, når det bobler op og får en nøddeagtig karakter.
  9. 9
    Servér laksen på en tallerken med blomkålen, kartoflerne og mikrogrønt i den ene side. Stil det brunede sojasmør ved siden af, og hæld det over, når retten skal serveres.