Redaktionen anbefaler






Kartoflernes gule carotenoider regnes ikke med til vitaminerne, men er vigtige næringsstoffer, der beskytter synsfunktionen.
Indeholder gule kartoffelsorter flere vitaminer og mineraler end de kedelige hvide?
Vibeke skovholm, Langå
Mineralindholdet synes ikke at være knyttet sammen med kartoflernes farve. Gule kartofler indeholder mere carotenoid end hvide kartofler, især lutein og zeaxanthin. Men disse gule carotenoider omdannes ikke til A-vitamin i vores krop.
Det gør de røde carotenoider, cryptoxanthin, alfa- og beta-caroten derimod, men de findes stort set ikke i kartofler, hverken i de gule eller de hvide, men i gulerødder og rød palmeolie.
Lutein og zeaxanthin er dog vigtige næringsstoffer og beskytter synsfunktionen især hos ældre, selvom de normalt ikke regnes med til vitaminerne.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10