Er kartofler tomme kulhydrater?
I sit svar på spørgsmålet: Kan sukker give kræft? skelner Per Brændgaard mellem de fulde og de tomme kulhydrater som sukker, honning, slik og kager og de fulde kulhydrater, der findes i vindruer, figner og dadler.
Når alle kulhydrater i kroppen omdannes til sukker, hvad så med kartoflen, som er basiskost? Kan man også kalde kartoflen en bærer af tomme kulhydrater? Og skal vi da søge at undgå eller minimere brugen af kartofler i vor mad, og måske også pasta, ris og bulgur?
Thomas Thomsen, Rødby
Svar fra Per Brændgaard
Kartofler betragter jeg som fulde kulhydrater, da kartofler ikke kun indeholder kulhydrater, men også kostfibre, protein, vitaminer og mineraler.
Kartofler har en overraskende ideel proteinkvalitet og proteinmængde i forhold til voksne menneskers proteinbehov. Raffinerede kornprodukter som almindelig pasta, hvide ris, franskbrød og hvedemel er ikke lige så tomme som tilsat sukker, men de er meget tommere end fuldkornsudgaverne af de tilsvarende kornprodukter.
Jeg betragter alle kornprodukter, der slet ikke indeholder fuldkorn, som tomme kulhydrater, selv om de indeholder protein og lidt vitaminer og mineraler. Man kan så diskutere, hvornår et kornprodukt indeholder tilstrækkelig fuldkorn til, at det skifter karakter fra det, jeg kalder tomkorn, til fuldkorn. Her lægger jeg mig op ad fuldkornsmærket.
Jeg mener ikke, at vi skal begrænse anvendelsen af kartofler, kun kartofler i form af friturestegte pommes frites og chips. Men der skal fokus på at erstatte brød, ris og pasta med de tilsvarende fuldkornsvarianter.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.