4 tegn på at du overspiser

Åbner du en ekstra slikpose, når du er frustreret eller ked af det? Hvis du spiser for at slippe for negative følelser, kan det være tegn på overspisning. Samvirke har talt med psykolog og diætist Inge Vinding, om hvilke spisevaner man skal være opmærksom på.

Et klassisk tegn på overspisning er, hvis ens tanker kredser om mad hele tiden.

Hvad er overspisning?

Det kan godt være, at du har spist en hel Ritter Sport og synes, det er for meget, men det betyder ikke nødvendigvis, at du overspiser. Kværner du derimod en hel plade chokolade ned efterfulgt af 1 liter flødeis, 1 pose slik og 1 pizza, så kan man tale om overspisning.
Ifølge Inge Vinding, psykolog og diætist, kan overspisning skyldes, at man bruger mad som flugt fra negative følelser eller som belønning, hvis man har haft en hård dag..

Binge Eating Disorder

Binge Eating Disorder (BED) defineres som gentagne episoder af overspisning uden opkastninger eller lignende kompensatorisk adfærd. Det kan følelses som kontroltab efterfulgt af skam eller skyldfølelse.

BED er forbundet med lavt selvværd, depression og angst.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forekommer BED hos mellem 2 og 3 procent af den voksne befolkning, hvor kvinder udgør 2/3 af patienterne.

Kilde: sst.dk

Overspisning er ikke en diganose

I Danmark er overspisning ikke en diagnose, men i USA opererer man med betegnelsen Binge Eating Disorder (BED), som groft kan oversættes til tvangsoverspisning. Overspisning kan findes dog i forskellige grader, så man kan godt spise for meget uden at lide af BED.

Inge Vinding nævner 4 klassiske tegn på overspisning, som du skal være opmærksom på, hvis du tror, at du overspiser.

1. Du har konstant dårlig samvittighed

Hvis du bliver fyldt af skam og dårlig samvittighed, hver gang du har spist, kan det være et tegn på overspisning.

2. Du spiser i hemmelighed

Sniger du dig lige ud i køkkenet og spiser 1 pose Matador Mix, fordi du synes, det er pinligt at spise foran andre mennesker? Hemmelighedskræmmeriet kan også være et tegn på overspisning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Du mister følelsen af kontrol

Når man overspiser, kan man opleve følelsen af at være afhængig og ikke at kunne lade være med at give efter for trangen til at spise.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Du tænker hele tiden på mad

Et klassisk tegn på overspisning er, hvis ens tanker kredser om mad hele tiden.

»Hvis tanker om vægt, mad og krop fylder meget, kan det være et tegn på, at du lider af en spiseforstyrrelse. Det tager mange mentale ressourcer,« siger Inge Vinding.

Føler du, at du har svært ved at styre din overspisning, kan du læse om 5 gode råd til at komme overspisning til livs her

Læs mere om