5 råd til at komme overspisning til livs

Vil du gerne få styr på kalorierne og overspisning? Samvirke har talt med psykolog og diætist Inge Vinding om, hvordan man kan stoppe med at overspise.

For at komme trangen til at overspise til livs, kan det hjælpe at gøre noget andet, som kræver, at man er mentalt fokuseret. Du kan løse en sudoku eller spille et spil på mobilen.

Overvind overspisning

Kredser dine tanker konstant om mad? Spiser du, når du er ked af det eller frustreret? Det kan være tegn på overspisning. For at komme ud af den dårlige spiral kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Der er dog nogle gode råd, som du kan følge. Inge Vinding psykolog og diætist, har 5 trin, som kan hjælpe dig af med de dårlige vaner.

1. Bliv bevidst om hvilke spisemønstre du har

Start med at erkende, at der er et problem, hvis du har et. Man skal prøve at finde ud af, om der er et uhensigtsmæssigt mønster i ens spisevaner. Måske spiser du for lidt til morgenmad og frokost og kompenserer så om eftermiddagen ved at spise en masse søde sager. Måske bruger du bare mad som flugt fra ubehagelige følelser.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Stop dig selv i situationen

Inden du går i krig med chokoladen, skal du prøve at udsætte spisningen bare 10 minutter. Så får du mulighed for at tænke over, om du har brug for at spise. Det kan også hjælpe at skrive en ‘stop-sætning’ ned på et stykke papir, som man kan tage frem og læse, når trangen til at overspise presser sig på. Et eksempel på en stop-sætning kunne være: ’Det hjælper jo alligevel ikke at spise – det gør det hele meget værre!’

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Flyt dig fysisk væk fra fristelserne

Ude af øje, ude af sind. Det kan hjælpe at bevæge sig fysisk væk fra fristelserne, så man ikke har adgang til dem. Et godt råd er ikke at have slik, chips mm. liggende derhjemme. Står man og kigger ind af bagerens vindue, så gå videre.

4. Træn dig selv til at tænke på noget andet

For at komme trangen til at overspise til livs, kan det hjælpe at gøre noget andet, som kræver, at man er mentalt fokuseret. Du kan løse en sudoku eller spille et spil på mobilen. En distraktion, som kan få dig til at fokusere på andet end mad.

5. Find andre løsninger

I stedet for at spise en plade chokolade, når du er ked af det eller har haft en hård dag på arbejdet, skal du finde andre måder at trøste dig selv på. Det handler om at acceptere de negative følelser, at udholde dem og om at lære at give udtryk for dem i stedet for at flygte fra dem.

Læs mere om