Kan man blive afhængig af salt?

Du kender måske følelsen af et behov for at stoppe noget sødt eller salt i munden. En ‘craving’, men kan man tale om en decideret afhængighed? Samvirke har spurgt to eksperter, der forklarer, hvorfor du får lyst til salt, og hvordan du vænner dig af med salttrangen.

Det kan være svært at lukke peanuts- eller chipsposen, når man først har smagt på indholdet.

Et overdrevet forbrug er farligt

Et for højt forbrug af salt giver forhøjet blodtryk, og det kan lede til hjertekarsygdomme.

Netop hjertekarsygdomme er, ifølge Sundhedsstyrelsen, den hyppigste dødsårsag i Danmark sammen med kræft.

Og vi spiser for meget salt.

I løbet af en dag skal man have omkring 5 gram salt, men mænd spiser i gennemsnit mellem 9 og 11 gram salt om dagen, og kvinderne får 7-8 gram indenbords.

Mad som flugtvej

En anden grund til, at man kan opleve en form for afhængighed af salt eller sødt mad, bunder i vores psyke. Inge Vinding psykolog og diætist fortæller, at overspisning kan være en flugt fra negative følelser:

»Det kan være, at man har lært, at når livet gør ondt, kan man lige køre på McDonald’s.«

Inge Vinding fortæller samtidig, at det ikke kun er smagen af salt, sukker eller fedt, man har lyst til, men også de følelser, der er forbundet med maden. Slik og snacks er tit forbundet med hygge og gode minder, så vi tyer til chipsposerne, når vi skal have en hyggelig stund.

Noget forskning tyder på, at spisning kan føre til en oplevelse af at være afhængig. Man bruger begrebet 'addiction-like eating behaviour' for at understrege, at det er adfærden i forbindelse med spisning, man kan blive afhængig af og altså ikke maden i sig selv.

Du kan vænne dig af med dit saltbehov

»Der er foretaget mange studier, der viser, at man, over en periode på nogle uger, kan vænne sine smagsløg til, at maden ikke skal smage så salt,« siger Lene Toft Johansen.

Hun fortæller, at man skal arbejde med tilsmagningen af sin mad, så man fremhæver umamismagen. Her kan man bruge sojasovs, svampe, parmesan eller tang. Den salte smag kan man fremhæve ved at smage til med eksempelvis kapers, ansjoser og saltede nødder, mandler eller kerner.

Der er dog ikke helt nemt at komme uden om salt i hverdagen. Mange af de forarbejdede produkter, vi spiser, indeholder nemlig salt. Især brød, pålæg og morgenmadsprodukter indeholder meget salt pr. portion, og netop salt i de færdige produkter, vi køber, er en stor kilde til vores saltindtag. Omkring 70 procent af vores daglige saltindtag stammer fra forarbejdet mad, kun 15 procent stammer fra fødevarerne selv, og de sidste 15 procent salt tilsætter vi selv.

Kig efter nøglehulsmærket

Når man køber forarbejdet mad, kan man kigge efter nøglehulsmærket, da der er strikse regler for, hvor meget salt, der må være i nøglehulsmærkede produkter. 

»Hvis man går efter nøglehulsmærket, er man godt på vej til at sænke sit saltindtag. De store saltsyndere er færdigretter, fast food og junk food. Udover at vælge nøglehulsmærket, så handler det også om at lave maden selv,« råder Lene Toft Johansen.

Kilde: Ernaeringsfokus.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #sundt og #salt