Proteiner: Sådan ser 60 gram protein ud - 11 eksempler
Proteiner er omgivet af sundhedsmyter. Spiser man dem lige efter træning, bliver musklerne endnu større, lyder en af dem. Men proteiner kan sagtens indtages i løbet af dagen – og skal i øvrigt være en del af en varieret kost. En voksen på 75 kilo med et stillesiddende til normalt aktivitetsniveau bør spise cirka 60 gram proteiner om dagen. Dyrker du motion, kan du øge proteinindtaget. Samvirke viser dig, hvordan 60 gram protein kan se ud, hvis du skulle indtage dem gennem én madvare
Parmesan - revet
Revet parmesan er et af de mejeriprodukter, der indeholder mest protein med 38,5 gram protein pr. 100 gram. Indtag derfor 155 gram revet parmesan for at få et indtag på 60 gram protein.
Sojabønner
Sojabønner er en af de mest proteinholdige planter, vi kan spise. Bønner indeholder generelt mange proteiner, og sojabønner indeholder 35,8 gram protein pr. 100 gram. Efter sojabønner er røde linser og brune linser de mest proteinholdige med 27 og 25 gram pr. 100 gram. Du skal spise 168 gram sojabønner for at indtage 60 gram protein. Alternativt kan du indtage 222 gram røde linser.
Fast ost
En fast ost indeholder mange proteiner. Typisk omkring 30 gram protein pr. 100 gram ost med betegnelsen 20+. Øges fedtindholdet i osten, falder proteinindholdet en smule. Men mozzarella, camembert og emmentaler har alle et proteinindhold på mellem 25 og 29 gram pr. 100 gram ost. Du skal spise 200 gram fast ost for at få 60 gram protein.
Hørfrø og peanuts
Snacks i form af nødder og frø er proteinbomber i forhold til vingummi eller rosiner for den sags skyld. Hørfrø indeholder 25 gram protein pr. 100 gram, peanuts indeholder 24,6. Rosiner indeholder 3,2 gram. Spis 240 gram hørfrø eller 244 gram peanuts, hvis du kun går efter at opfylde døgnets proteinkrav. Rosiner skal du derimod 1,875 kilo af for at få 60 gram protein. Andre proteinholdige snacks er mandler og nødder.
Tun
Tun indeholder 24,9 gram protein pr. 100 gram. Andre fisk er også proteinholdige. Koldrøget laks fra Atlanterhavet, der er en af danskernes favoritfisk, indeholder 21,4 gram protein pr. 100 gram. Indtag derfor 241 gram tun eller 280 gram laks for at få et indtag på 60 gram protein.
Torskerogn
Rå torskerogn indeholder ligesom anden fisk masser af proteiner. I rå torskerogn findes 23,2 gram protein pr. 100 gram. Tager du varianten i konserves, er der ”kun” 13,7 gram protein pr. 100 gram. Vil du gerne spise dig til hele døgnets protein i torskerogn, skal du spise 258 gram rå torskerogn eller 437 gram torskerogn fra dåse.
Kyllingebryst
Kyllingebryst indeholder 20,6 gram protein pr. 100 gram kød. Det gør kyllingebryst mere proteinholdigt end eksempelvis oksekød. Indtag derfor 291 gram kyllingebryst for at få 60 gram protein.
Oksetyndstegsfilet
Oksekød er generelt ret proteinholdigt. En tyndstegsfilet med fedtkant indeholder 20,3 gram protein pr. 100 gram. Hakket oksekød med 5-10% fedt indeholder 19,5 gram protein pr. 100 gram. En tyndstegsbøf på 295 dækker dermed dit daglige proteinbehov. Spiser du derimod hakket oksekød, skal der 307 gram til at give 60 gram protein.
Æg
Et æg har et indhold af protein på 12,3 gram. For at få 60 gram protein skal du spise 487 gram æg.
Skyr
Skyr roses tit for at være et af de mest proteinholdige mejeriprodukter. Ser man bort fra ost, er skyr mere proteinholdig end eksempelvis yoghurt. Skyr indeholder 11 gram protein pr. 100 gram skyr. Yoghurt indeholder oftest mellem 3 og 4 gram protein pr. 100 gram. Spis 545 gram skyr for at opnå et indtag på 60 gram protein.
Broccoli og rosenkål
Grøntsager er generelt ikke særligt proteinholdige. Broccoli indeholder 3,6 gram protein pr. 100 gram, rosenkål 4,5 gram protein pr. 100 gram. Du skal indtage 1,132 kilo broccoli eller 1,333 kilo rosenkål for at få dækket det anbefalede proteinindtag.