Feder kartofler?

Betyder stivelsen i kartofler, at de feder?
?

En af mine venner mener, at kartofler feder. Det gør han ud fra den konklusion, at der er stivelse i kartofler, og at stivelse er sukker, og dermed feder kartoflen! Hvordan ser I på påstanden, og kan I forklare det lidt nærmere? 

Inger Andersen

Svar fra Per Brændgaard

Kartofler virker hverken fedende eller ikke-fedende.

Kartofler kan, ligesom alle andre kalorieholdige mad- og drikkevarer, virke fedende, hvis man indtager kalorierne hurtigere, end kroppen kan nå at omsætte dem. Det samlede indtag af kalorier i forhold til kroppens samlede omsætning af kalorier pr. døgn er afgørende. Ingen madvarer virker fedende, hvis det samlede indtag af kalorier svarer til den samlede omsætning. 

Men nogle madvarer giver større fysisk mæthed pr. kalorie end andre. Hvis du erstatter konfekt med kartofler, vil kartoflerne virke slankende i forhold til konfekt. Hvis du erstatter kartofler med kål, vil kål virke slankende i forhold til kartofler. Effekten på vægten afhænger  af  selve ændringen og dermed af, hvad du plejer at spise.

Kål virker slankende sammenlignet med kartofler, da kål har en lavere energitæthed og et højere fiberindhold end kartofler. Kartofler virker slankende sammenlignet med konfekt, da kartofler har en lavere energitæthed og et højere fiberindhold end konfekt. 

Risikoen ved at tro, at kartofler virker ikke-fedende,  er, at det kan lede til overspisning af kartofler med vægtøgning til følge. Risikoen ved at tro, at kartofler virker fedende, er, at man så går glip af alt det ernæringsmæssigt og kulinarisk gode ved kartofler.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #kartofler