Sådan finder du det gode rugbrød
- Kig efter indholdet af salt og indholdet af fuldkorn. De sundeste rugbrød har et lavt indhold af salt og et højt indhold af fuldkorn, men mange rugbrød indeholder mere salt end nødvendigt og for lidt fuldkorn.
- Saltindholdet skal være under 1,25 gram per 100 gram, eller hvis der står natrium på deklarationen, skal der være under 0,5 gram natrium per 100 gram. Med hensyn til fuldkorn bør mindst 50 procent af kornet i et brød være fuldkorn.
- Fuldkorn er både hele kerner, knækkede kerner og fuldkornsmel, som også kan være grahamsmel.
- Godt rugbrød bør indeholde mindst 8 gram kostfibre og højst 8 gram fedt per 100 gram. Kostfibre er kun ét af flere sundhedsfremmende stoffer i fuldkorn, så fibre bør ikke erstatte fuldkorn.
- Vær ikke nervøs for de fede hørfrøkerner. Især hørfrø har gode egenskaber, spis derfor roligt rugbrød med hørfrø, også selv om næringsdeklarationen viser et forholdsvis højt fedtindhold. Hele hørfrø i brød er indkapslede, og hørfrøene indeholder slim, som hindrer fordøjelsesenzymerne i at komme til og hørfrøene i at blive optaget. Derfor kommer de ikke til at virke så fedende, som næringsdeklarationen indikerer.