Sådan sætter du smag til sprutten
Snaps
Snaps er i sig selv en krydret brændevin, som herhjemme typisk kommer frem på påskebordet eller til julefrokosten. Snapsproducenterne har i årevis arbejdet med forskellige smagsvarianter, og du kan også selv prøve dig frem. Det kræver ikke ret meget arbejde at lave de skønneste kryddersnaps, og du kan i høj grad bruge ingredienser fra haven, altanen eller køleskabets grøntskuffe.
Her får du Samvirkes bud på hjemmelavede snapse:
Lav din egen snaps - flere varianter
Mere snaps
Selvom alle i princippet kan lave snaps, er nogle bare bedre til det end andre. Lad dine snapse få et professionelt touch med hjælp fra Simon Kristensen, der er restaurantchef og erklæret snapse-elsker med snesevis af hjemmelavede snapse på cv’et. Han har hjulpet med disse opskrifter:
Snapse, du kan lave på én dag:
Snaps med mynte og gulerod (video)
Snaps med agurk (video)
Snapse, du kan lave på et par dage:
Snaps med peberrod (video)
Snaps med citron (video)
Snapse, du kan lave på et par uger:
Snaps med hindbær og stjerneanis (video)
Snaps med dild (video
Likør
Likør er alkohol tilsat smagsgivere. For at blive en likør, skal smagsgiveren ligge i blød eller gerne opløses i alkohol. Likører kendes med blandt andet frugter, krydderier, blomster og fløde. Likører indeholder typisk sukker. Alkoholen kan blandt andet være vodka, cognac eller whiskey, og likører skal typisk trække en rum tid.
Se Samvirkes opskrift på hyldeblomstlikør her og en lækker rabarberlikør her
Gin - og tonic
Gin smager som udgangspunkt af enebær, men forskellige typer af gin har forskellige smagsnuancer, og dem kan du dyrke yderligere med krydderier, grønt og urter fra din egen beholdning.
Læs mere om at tilsmage gin her...
...og her
... og vi ved godt, at tonic ikke er sprut, men er man til en god, kølig gin og tonic, er det altså skønt at kunne bruge en hjemmelavet tonic.