Skal man tisse ofte, fordi man har en lille blære?

»Du må vist være udstyret med en lille blære,« lyder kommentaren til og myten om dem, der ofte må rende en tur på toilettet. Men mange tisseture i løbet af dagen kan snarere være et tegn på det modsatte - at blæren er blevet stor og slap. Eller at den er overaktiv.
Mand på toilet med bukserne om fødderne.

Får man ikke tømt blæren, går der ikke længe, før den er fyldt igen.

Blæren er en muskel og varerier derfor i størrelse

Er du en af dem, der altid lige skal tisse en ekstra gang, inden familien sætter sig ind i bilen, og render på toilettet dobbelt så ofte som kollegerne i løbet af en arbejdsdag, har du sikkert hørt kommentaren: »Du må da være født med en lille blære!«

Men er du rask og hører til dem, der ofte skal tisse, betyder det ikke nødvendigvis, at du har en lille blære.

»Blæren er mere dynamisk, end man lige forestiller sig. Den er en muskel, og derfor varierer den også i størrelse. Det meste af tiden slapper blæren af, mens den fyldes med urin fra nyrerne. Lukkemusklen holder på urinen. Når blæren fyldes, sendes der impulser til hjernen, og man får trang til at lade vandet. Ved vandladning trækker blæremusklen sig sammen samtidig med, at lukkemusklen slapper af,« forklarer Jens Duelund Jacobsen, urolog og overlæge på Urologisk Afdeling på Frederiksberg Hospital.

Hold øje med mængderne

Synes du, at du tisser lige lovlig ofte, så
skriv ned, hvor meget og hvor ofte du drikker. Skriv også ned, hvor
meget og hvor ofte du lader vandet i løbet af en dag. I mange tilfælde
vil forklaringen på de mange toiletbesøg findes allerede her, men hvis
der ikke er overensstemmelse, så gå til læge og bliv undersøgt.

2 liter om dagen

En normal vandladning er på cirka 300- 400 ml. En normal urinproduktion på et døgn er halvanden til to liter.

En stor og slap blære kan give øget tissetrang

Det er meget individuelt, hvor meget og hvor ofte, man skal tisse. Og der kan være mange årsager til, at man har problemer med vandet. Men skal man ofte på toilettet, kan det være et tegn på, at blæren er stor, fordi muskulaturen er blevet slap. Det sker ofte for ældre mennesker.

»Problemet med en slap blære er, at det kan være svært at få den tømt ordentligt, når man er på toilettet. Og hvis ikke man får blæren tømt, så går der ikke længe, før den er fyldt igen. Det kan også give blærebetændelse, fordi der hele tiden står en sø af gammel urin, som aldrig bliver tømt helt ud,« siger Jens Duelund Jacobsen.

En overaktiv blære kan trænes

Er du ung og rask, men kender alligevel samtlige rastepladser og grøftekanter på vej til sommerhuset kan årsagen være, at din blære er overaktiv.

»Noget af det kan være psykologisk, for der er nogle, der har fået den vane, at de skal ofte på toilettet. Men nogle har også bare sværere ved at undertrykke de impulser, som sendes fra følenerverne i blæren til hjernen om, at den er fuld og skal tømmes,« fortæller Jens Duelund Jacobsen. 

Han tilføjer, at man godt kan træne at holde sig lidt længere, hvis tissetrangen er af psykologisk karakter. I andre tilfælde kan man få medicinsk behandling for at få blæren til at slappe af. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gå til lægen, hvis du er generet af hyppige tisseture

En overaktiv blære kan også være en indikation på, at der er noget galt i centralnervesystemet eller sygdomme i selve blæren, og derfor er det altid en god idé at blive undersøgt, hvis man har problemer med mange vandladninger.

 »Hvis man pludselig begynder at skulle ofte på toilettet og føler sig generet af det, skal man blive tjekket hos sin læge«.