Sådan undgår du blærebetændelse - 9 gode råd

Tranebær, gode toiletvaner og ingen varme bilsæder er nogle af tingene, du kan gøre for at minimere risikoen for blærebetændelse. Samvirke har 9 råd, så du kan forebygge betændelse i blæren.
Kvinde har ondt i blæren

Husk at tisse og sid hverken for koldt eller for varmt. Det er 3 af rådene, der kan forebygge blærebetændelse

Alle kan rammes af blærebetændelse

Blærebetændelse kan være smertefuldt og skyldes ofte forekomsten af mave-tarmbakterier i urinen. Betændelsen kan ramme alle, men på grund at anatomiske forskelle rammes kvinder langt oftere af blærebetændelse end mænd. Kvinders urinrør er kort – kun 4-5 centimeter, hvorimod mænds er 15 centimeter, og det er en af årsagerne til, at mænd sjældnere rammes.

Det kan du selv gøre for at mindske risikoen for blærebetændelse:

Sid ikke for koldt

Sæt dig ikke på kolde bænke eller kolde stole. Kuldepåvirkning er en af årsagerne til, at blærebetændelse udvikles. Beskyt også underlivet mod kulde ved ikke at gå i for kort eller for tyndt tøj om vinteren.

Undgå sædevarmen i bilen

Blærebetændelse skyldes bakterier i urinvejene, og bakterierne formerer sig hurtigere, når dit underliv bliver varmet op. Undgå derfor sædevarmen i bilen – sædevarmen er en del varmere, end det du ellers vil sætte dig på.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tøm blæren

Resturin i blæren efter vandladning fremmer bakterievækst.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rolig sex med ny kæreste

En af de meget almindeligt forekommende former for blærebetændelse får kvinder, når de har fået en ny kæreste. Kvindens krop og naturligt forekommende bakterieflora skal vænne sig til en ny kæreste. Honeymoon-blærebetændelse, som tilstanden også kaldes, kan også skyldes irriteret livmoderhals. Det er derfor vigtigt, at I tager det roligt i begyndelsen. Varm godt op, brug glidecreme eller sørg for, at kvinden er godt våd.

Drik tranebærsaft

Der findes forskellige studier, der har undersøgt tranebærsafts virkninger, når det gælder blærebetændelse. Samlet set har tranebærsaft sjældent en forebyggende virkning, med mindre du drikker 2 eller 3 glas tranebærsaft eller juice hver dag i en lang periode.

Du kan læse mere om tranebærsaft på videnskab.dk 

Tør dig rigtigt

Efter toiletbesøg skal kvinder tørre sig forfra og bagud. Så mindsker man risikoen for at overføre bakterier, og at bakterierne dermed kan vandre op gennem urinrøret.

Tis efter sex

Sex kan fremkalde blærebetændelse, men hvis du husker at gå på toilettet lige efter sex, mindsker du risikoen betydeligt. Når man har sex, "udveksler" man naturligt forekommende bakterier med hinanden, og husker man at tisse kort efter sex, skyller man de fremmede bakterier ud igen med det samme.

Drik rigeligt

Har man mistanke til blærebetændelse, hjælper det at drikke rigeligt. Til gengæld kan man ikke forebygge blærebetændelse ved at drikke rigeligt.

Pas på med kalken

Britiske, medicinske undersøgelser viser, at kvinder, der tager kalktilskud, har øget risiko for blærebetændelse. Den øgede risiko skyldes, at kalk hæmmer bakteriers evne til at "slippe" væggen i livmoderen. 

Læs mere om