Sådan undgår du skægpest

Skægpest er en betændelsestilstand i huden, som opstår efter barbering. Det kan i nogle tilfælde være meget generende. Samvirke giver her nogle råd til, hvordan du kan minimere risikoen for de ømme knopper.

Sæbe eller barberskum minimerer i mange tilfælde risikoen for rifter og dermed skægpest.

Du giver dig selv skægpest

Der er flere forskellige tilstande af betændelse i ansigtet, som du kan risikere at få. En af dem er pseudofolliculitis barbae som i folkemunde er kaldet skægpest.

Skægpest er en meget udbredt, almindelig og uskadelig bakterieinfektion, der opstår fra bakterier, som  er normalt forekommende i mund, svælg og næse . Infektionen opstår typisk, når man anvender barbergrej, der ikke har været rent, men kan også opstå, hvis man bruger urene håndklæder, vaskeklude eller andet, der kommer i kontakt med huden før, under eller efter barbering.

Hårsækkene bliver irriterede

Skægpest skyldes en irritation af hårsækkene, som inficeres af bakterier fra munden eller næsen, hvilket resulterer i en betændelsestilstand.

Det er typisk bakterierne stafylokkoker eller streptokokker, der forårsager betændelsen. Bakterierne kommer ofte i kontakt med mindre sår, rifter eller hudafskrabninger i ansigtet, når du barberer dig. 

Mænd, der har fedtet hud eller en høj produktion af talg, er generelt mere udsatte for skægpest end andre, og i værste fald kan skægpest resultere i hårtab eller ardannelse.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Symptomer på skægpest

 

  • Rødlig og/eller smertende hud
  • Kløende og/eller øm hud
  • Små væskefyldte blærer

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skægpesten breder sig 

Hvis du først har fået skægpest, kan det være svært at kontrollere infektionen, idet den breder sig fra hårsæk til hårsæk i forbindelse med, at du barberer dig.

Forbyggelse af skægpest

Hvis du vil undgå skægpest, skal du gøre dig umage med renlighed og hygiejne.

 

  • Lån aldrig barbergrej eller håndklæder af andre (du udsættes hermed for deres bakterier)
  • Vask ansigtet med vand og sæbe inden barbering (for at fjerne bakterier)
  • Brug barberskum (for at minimere risikoen for småsår og rifter i forbindelse med barberingen)
  • Barbér dig forsigtigt og eventuelt foran et spejl, hvor du kan se hvad du laver
  • Brug eventuelt barbersprit efter barberingen (herved dræber du en stor del af bakterierne)
  • Vask omhyggeligt barbergrejet efter brug (desinficér eventuelt grejet – helst ved skoldning)
  • Udskift dagligt håndklæder

 

Behandling af skægpest

Er du meget hårdt angrebet, bør du opsøge læge. Lægen vil typisk kunne behandle med antibiotika. Almindeligvis vil du få en salve eller en creme til brug på det ramte område.I andre tilfælde kan man også få tabletter, så hele kroppen behandles.

Et godt alternativt produkt kan være tetræolie (tea tree oil), som har en antiseptisk virkning. Også lavendel kan have effekt på skægpest. Du kan prøve en aftershave, der indeholder disse olier.

Lad skægget gro

Hvis du allerede er ramt, eller får skægpest med jævne mellemrum, kan du prøve at lade skægget vokse ud. Ved at lade skægget vokse og derved anlægge fuldskæg for en periode, giver man huden ro og fjerner betingelserne for, at skægpesten kan brede sig og trives.Det giver også ofte mindre irritation, hvis du nøjes med at anvende en trimmer eller anvender elektrisk barbermaskine i stedet for en skraber, da  huden ikke bliver irriteret på samme måde med de elektriske maskiner.

Kilde:  Pernille Bjarnøe,  Skoleleder på Kosmetologskolen i København.

Læs mere om