Får man mere hår, hvis man barberer sig?

Hvis du barberer dig, får du bare endnu flere og stridere hår, lyder myten. Men det passer ikke. Du får hverken flere eller kraftigere hår, når du barberer sig. Antallet og tykkelsen af hår bliver udelukkende styret af kroppens hormoner
Barberredskaber

Det er en myte, at der kommer flere og kraftigere hår, når man barberer sig

Hår er dødt og påvirkes ikke af at blive barberet af

Det er en misforståelse, at man får flere hår af at barbere sig. Så ville alle mænd jo være fuldstændig groet til af hår i ansigtet, siger Kaare Weismann, der er professor, dr. med. og overlæge på hudafdelingen på privathospitalet Hamlet i Søborg.Håret kan hverken blive kraftigere, mørkere eller mere krøllet af at blive barberet, og det gælder, uanset hvor på kroppen håret sidder. Hår er dødt.»Hårets struktur styres nede fra hårsækken. Hvad der foregår oppe over huden, har ikke nogen indflydelse på, hvordan hårsækken laver hår,« siger Kaare Weismann.

Lader du skægget stå?

  • 28 procent kvinder og 90 procent mænd fjerner behåring i ansigtet
  • 80 procent kvinder og 2 procent mænd fjerner hår på benene
  • 76 procent kvinder og 14 procent mænd fjerner hår i armhulerne
  • 49 procent kvinder og 30 procent mænd fjerner intimbehåring

Kilde: CoopAnalyse.

Nybarberet hår mærkes tydligere og ser mørkere ud

Myten er opstået, fordi håret kan føles mere stift, når det er blevet barberet.»Derfor mærker man håret tydeligere, og det kan føles, som om der er kommet mere,« siger Kaare Weismann.Nybarberet hår kan også se mørkere ud, fordi det korte hår ses som mørke prikker på huden.

Håret er i hormonernes vold

Hormoner er det eneste, der kan ændre på hårets struktur, farve og mængde. De hårsække, vi bliver født med, følger os gennem livet, men de samme hårsække kan lave forskelligt hår på forskellige tidspunkter i livet.Børn bliver født med fine hår over næsten hele kroppen. Hårene kaldes uldhår og beskytter huden gennem hele livet. Kun håndflader, læber, kønsdele og fodsåler er ikke dækket af uldhår.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Færre hår med alderen

I puberteten bliver hårsækkene påvirket af hormonerne, og drenge får kraftigere og mørkere hår i ansigtet. Både drenge og piger får kønsbehåring og kraftigere hår i armhuler og på ben.»Kvinders hårsække påvirkes ikke i så høj grad af hormoner.Derfor taber kvinder ikke så meget hår, når de bliver ældre,« siger Kaare Weismann.Hårsækkene forsvinder med alderen. Omkring 50-års alderen begynder de at lave færre hår, og hårene bliver tyndere og mister farve. Hårsække holder sjældent længere end 90 år.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rigtigt udstyr

Et sløvt og slidt barberblad kan give irriteret hud. Et dårligt barberblad kommer let til at høvle lidt hud af rundt om hårstrået. Det giver en lille hudafskrabning, som klør og bliver rød og betændt.

Læs mere om