Sådan kommer du allergien i forkøbet

Næsen løber, øjnene og ganen klør, og nysene skyder ud af munden som et maskingevær. Der er ikke så meget andet at gøre ved allergi end at tage sine forholdsregler og sin medicin – men derudover giver vi dig her nogle råd til, hvordan du kommer allergien i forkøbet, så du kan nyde sommeren.

Det kan faktisk hjælpe en anelse på allergien, hvis du skærmer dit ansigt med for eksempel solbriller, cykelbriller og kasket, der fanger pollenene. Reaktionen starter ved at sætte sig i slimhinderne.

Tjek dagens pollental

Pollentallet svinger fra dag til dag afhængig af vind og vejr. Derfor er det en god idé at tjekke pollentallet, inden du går ud. Astma-Allergi Danmark har lavet en app, der fortæller dig, hvordan pollentallet er hver dag. Den kan hentes i App Store og i Google Play.

Husk allergimedicinen

Når du først har fået allergien, er der ikke noget at gøre, så det er vigtigt at huske sin medicin, siger faglig konsulent i Astma-Allergi Danmark Betina Hjort.

»Nu er vi så heldige, at man kan få allergimedicin, der virker hurtigt, i mange butikker. Hvis du står langt fra en butik, er der reelt set ikke andet at gøre end at prøve at lave en barriere for pollenene, men det lindrer ikke allergien helt,« siger hun.

Man skal huske at tage sine forholdsregler og sige til sig selv, at man skal tage sin forebyggende medicin, når det er ved at være sæson for det, understreger Betina Hjort også.

I bilen...

Pollen kan også være i bilen, men du kan begrænse det ved at gøre følgende:
 

  1. Kør med vinduerne lukket, og hav ikke dørene åbent mere end højst nødvendigt.
  2. Hvis ikke din bil allerede har et pollenfilter, kan et sådant installeres.
  3. Hvis du bruger blæseren i bilen, så sæt blæserfunktionen på recirkulation.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Brug solbriller mod pollen

Det kan faktisk hjælpe en anelse på allergien, hvis du skærmer dit ansigt med for eksempel solbriller, cykelbriller og kasket, der fanger pollenene. Reaktionen starter ved at sætte sig i slimhinderne.
Det er for eksempel øjnene, i næsen eller lungerne, så det er de steder, du skal sørge for at dække. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå at være ude midt på dagen

Pollen forekommer umiddelbart mest midt på dagen, så du kan også komme allergien lidt i forkøbet ved at være mest ude tidligere og senere på dagen.

Vær opmærksom, når du dyrker sport i allergisæsonen. Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollen inhalerer du, og du kan få slemme allergiske reaktioner på det. Husk at tage medicinen, hvis du eksempelvis skal cykle eller spille fodbold.

Undgå blomstrende græsplæner

Hvis du har græsallergi, så sørg for at opholde dig på kortklippede græsplæner. Det er græssets blomster, der udskiller pollen, og hvis græsplænen ikke bliver passet, så begynder den at blomstre. Det gælder steder som ved brakmarker, op ad læhegn og grøftekanter.

»Vi ved, det også er et problem, hvor anlæg og parker i byer ikke bliver klippet nok. En golfbane, hvor græsset bliver passet rigtig meget, vil ikke sprede nær så meget pollen, som hvis den fik lov til at gå i blomst,« siger Betina Hjort.

Græspollen spreder sig kun nogle hundrede meter i modsætning til eksempelvis birkepollen, der nogle gange kan bæres op til 50 kilometer væk fra sit træ. Dog er der ofte så mange græsplæner rundt omkring os, at græspollen kan være rigtig mange steder.

Hvad er allergi egentlig?

Allergi er egentlig en fejl i kroppen, hvor den tror, at man bliver udsat for skadelige stoffer, der egentlig ikke er farlige. Det er kroppens immunforsvar, der ikke kan finde ud af, hvad der er hvad.

Man udvikler typisk allergi over for de stoffer, som man normalt er i kontakt med i hverdagen, såsom græs, husstøvmider og forskellige arter af træer som eksempelvis birk, elm og bynke.

Skyl håret inden sengetid

Pollen sætter sig ikke kun i slimhinderne. Det sætter sig også i håret, så derfor kan du stadig blive påvirket af din allergi, hvis du ikke skyller håret, inden du skal sove.

 

Kilder: astma-allergi.dk, Betina Hjort – Faglig Konsulent, Astma-Allergi Danmark

Læs mere om