Kartoffelguide: Hvilken kartoffel skal du vælge?
Alexandra
En sort, der er særlig god til salat og kartoffelmadder. Den har en sød, cremet smag og en meget fast konsistens. Kolde kartofler mætter i øvrigt mere end varme, for når kartoflerne køler af, dannes der resistent stivelse, en særlig fibertype, der nedbrydes langsomt. Virkningen forsvinder, hvis man igen varmer kartoflerne.
Sæson fra uge 36 til uge 12
(Begyndelsen af september til midten af marts)
Tip: Kartoffelskiver er fine i andet end kartoffelsalat. De smager også godt i salater med for eksempel asparges, rucola, avokado, radiser, ærter, bacontern og bønner, både de grønne og de tørrede.
Balana
hedder sorten i dag til kartofler og sovs, som vi ikke spiser nær så meget som før i tiden. Derfor er de gamle sorter Bintje og Sava ved at udgå. I dag kan vi bruge Balana men også Folva året rundt. Begge er pæne kartofler uden jord eller sygdomme og med en neutral smag. Det er allround kartofler, der og så egner sig til mos, puré, ovn, suppe og råstegte kartofler.
Sæson fra uge 37 til uge 12
(Midten af september til midten af marts)
Tip: Sørg for, at kartoflerne har samme størrelse, og skær de største af kartoflerne i mindre stykker. Så koger kartoflerne ens, og du undgår under- og overkogte kartofler. Kartoflerne behøver ikke at være dækket af vand, når du koger dem under låg. Brug så lidt vand som muligt.
Estima
Lidt aflang med en lys cremet farve og et højt indhold af stivelse. Sæson fra ca. uge 35 til uge 5 (begyndelsen af september til begyndelsen af februar.)
Køb derefter kartofler af sorterne Jelly og Safir, som har store harmoniske knolde, lys gul farve og et højt indhold af stivelse, som gør dem velegnede til bagning.
Bagte kartofler får en sødere smag end kartofler, der er kogt i en gryde. Estima giver en meget luftig mos, der ikke falder sammen.
I England omtaler man kartoffelsorten som fluffy. Husk, at kartofler, der skal moses, skal koges uden salt. Det giver kartoflerne blød konsistens.
Sæson fra uge 35 til uge 5
(Begyndelsen af september til begyndelsen af februar)
Tip bagekartoffel: Skrub kartoflerne, giv dem et kryds, der går halvt ned i kartoflen. Gnid smør og salt ned i krydset. Kartoflerne åbner sig i krydset, når de er klar. Pak endelig ikke kartoflerne ind i alufolie, så koger de i stedet for at bage og får ikke den sprøde, bagte smag. Bagetid 1-1/2 time alt efter kartoflernes størrelse, 220 grader.
Pak ikke bagekartoflerne ind i alufolie, så koger de i stedet for at bage og får ikke den sprøde, bagte smag.
Tip kartoffelchip: Al fugt skal ud af kartoflerne, ellers er det umuligt at give dem sprød skorpe. Lad dem tørre helt, før du pensler dem med olivenolie, breder dem ud på et stykke bagepapir og drysser dem med flagesalt. Bagetid i varmluft: 10 minutter på 225 grader.
Tip kartoffelmos: Mas og rør så lidt som muligt i kartoffelmosen, hvis du gerne vil have, at den skal være luftig. Mange omrøringer påvirker stivelsen i kartoflerne og gør mosen tung.
Aspargeskartoffel
Den lille krumme aflange kartoffel kan købes fra ca. uge 27 til uge 15 (begyndelsen af juli til midten af april).
Den er gul i kødet og har en fast konsistens, der holder sig fast, når man koger den.
Aspargeskartoflen er en klassiker i Danmark, den er også en af de mest smagfulde kartofler, vi har. Derfor er den en eftertragtet kartoffel til blandt andet salat.
Sæson fra uge 27 til uge 15
(Begyndelsen af juli til midten af april)
Tip: Brug hurtigt de kartoffelrester, du har gemt i køleskabet. Kogte og stegte kartofler smager bedst, når de højst har ligget et par dage på køl. Herefter forringes smagen.
Madeira og Concordia
Kartoflerne er i Coop mærket med »Smag forskellen« på grund af den lækre og faste karakter. Kartoflerne er store, ovale og gule med en harmonisk form.
Sæson fra uge 37 til uge 12
(Midten af september til midten af marts)
Tip: Kogte kartofler får den bedste konsistens og går ikke så nemt i stykker, hvis du begynder kogningen i koldt vand tilsat lidt salt og citronsaft. Bring dem i kog over middel varme. De skal ikke bulderkoge, blot simre, til de er møre.