Sådan bør mænd vaske sig i skridtet

Du vasker dig sikkert hver dag i skridtet, men vasker du dig på den bedst tænkelige måde, der sikrer sund hud? Husk eksempelvis at vaske penis og pung før numsen.

Mænd skal vaske sig i skridtet, men ikke for grundigt. Så risikerer man at få svamp.

Huden i skridtet er følsom

»Huden i skridtet og på penis er mere følsom og sart samt mere indelukket end anden hud. Men derudover er der intet specielt ved huden,« siger Louise Elmelund, sygeplejerske, der arbejder for hygiejnevirksomheden SCA, der blandt andet udvikler personlige hygiejneprodukter til mænd. 

Mænd bør vaske sig dagligt i skridtet.

Læs også: Mænd - derfor skal I lave knibeøvelser

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask med vand eller vand og sæbe

Det er fint udelukkende at vaske sig med vand i skridtet. Mænd kan også bruge sæbe, men det er vigtigt at skylle grundigt efterfølgende, så der ikke sidder sæberester tilbage, der kan genere huden. Både intimsæbe eller håndsæbe kan bruges, det gør ingen forskel, forklarer Louise Elmelund.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug gerne engangsvaskeklud

»Om man bruger en vaskeklud eller ej, er op til den enkelte mand. Det gør ingen forskel ud fra et hygiejnemæssigt synspunkt. Hvis man benytter en klud, er det dog vigtigt at bruge en ren klud hver gang, eller en engangsklud,« siger Louise Elmelund.

Hvis man vasker sig for ofte eller med for meget sæbe, kan man risikere at få svamp, irritation og kløe.

Vask numsen til sidst

»Hos mænd vaskes penis og skrotum (pungen) før analområdet (området omkring endetarmen),« står der i Sygeplejebogens bind 1.

Analområdet skal vaskes til sidst, fordi der er mange bakterier i anus, der kan give infektioner, hvis de havner på penis.

Træk forhuden tilbage

»Hos voksne mænd skal forhuden trækkes tilbage og glans på penis vaskes for at undgå sekretansamling og infektion under forhuden. Efter vask skal forhuden trækkes på plads igen,« står der i Sygeplejebogens bind 1.

Sundhedsplejersken.dk, der er privatpraktiserende sundhedsplejersker, skriver, at hos drenge skal man ikke trække forhuden tilbage for at vaske. Man skal bede drengen selv trække forhuden så meget som muligt tilbage og lade dem selv vaske. Mange drenge har forsnævret forhud og kan ikke trække den tilbage, og risikoen for sygdom og infektioner er meget lav, så længe drengene er små.