Kvinde: Sådan skal du vaske og tørre dig mellem benene

Man skal ikke bruge vaskeklud, og man må gerne lade skridtet være lidt fugtig efter badet, forklarer Peter Bagger, der er gynækolog. Vask dig heller ikke for tit, lyder rådet fra Peter Bagger til Samvirkes læsere.

Kvinder har oftest problemer med irriteret hud i og omkring kussen, fordi de vasker for meget og for grundigt. Vasker du for meget og for grundigt, fjerner du hudfedtet, som er hudens naturlige forsvarsmekanisme. Huden tørrer ud og irriteres. Let irriteret hud klør, mens svært irriteret hud svier.

Huden i skridtet er meget robust

Huden i og omkring skeden er som udgangspunkt ret robust.

»Huden skal eksempelvis holde til samlejer. Normal robust hud kan klare det meste. Men har man en sart hud, kan den ødelægges af for megen eller forkert vask,« siger praktiserende gynækolog Peter Bagger. Han møder mange kvinder i sin klinik, der har problemer med sart og irriteret hud i den nedre region.

Læs også: Drop menstruationen, hvis du er træt af at bløde

Du skal vaske dig cirka en gang om dagen

Som tommelfingerregel bør man kun vaske kussen en gang om dagen.

»Mange kvinder ødelægger deres hud, fordi de vasker sig for hyppigt eller for grundigt. De gør det i den bedste mening, men hyppig og grundig vask er ikke nødvendig. Hyppig og grundig vask fjerner hudfedtet, som er hudens naturlige forsvarsmekanisme, og så bliver huden nemmere irriteret,« forklarer Peter Bagger.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brusebad er mere nænsomt end karbad

Det er nok at skylle sig mellem benene med en håndbruser uden at gnubbe eller skrubbe. Et enkelt skyl er nok, og det er ikke nødvendigt at bruse i længere tid eller med den hårde stråle, da man ikke er beskidt i og omkring kussen. Huden holder sig selv ren, og det er ikke som med hænderne, der konstant er i kontakt med dørhåndtag og andre menneskers bakterier og derfor har brug for grundig rengøring.

Det er mere nænsomt for huden at tage et brusebad, end det er at ligge i karbad i længere tid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du kan godt vaske med sæbe, men det er ikke nødvendigt

Kvinder, der har en robust hud og ikke har problemer med irriteret hud omkring skedeindgangen, kan godt vaske sig med sæbe. Men det er ikke nødvendigt eller specielt fordelagtigt for huden at vaske sig med sæbe.

»Hvis man vælger at vaske sig med sæbe, er der ingen grund til at bruge en speciel intimsæbe. Det gør ingen forskel, om man bruger håndsæbe, kropssæbe eller intimsæbe. Men har man på den anden side en sart, irriteret eller kløende hud, bør man undgå sæbe,« siger Peter Bagger.

Brug ikke vaskeklud eller vådservietter

Det er bestemt ikke en god idé at vaske sig med en vaskeklud. Hverken en engangsklud eller en af stof. For når man gnider og skrubber på huden med kluden, fjerner man lettere fedtlaget på huden, som virker beskyttende og sørger for, at huden har den rette fugtighed. Og det er en rigtig dårlig idé at vaske sig forneden med vådservietter, da de ofte indeholder sæbe eller sprit, som opløser og fjerner hudfedtet, fremhæver Peter Bagger. Hvis man vil klatvaske sig, skal man hellere kort bruse sig i skridtet med en håndbruser.

Du skal aldrig tørre dig i skridtet efter bad eller toiletbesøg

Kvinder skal duppe sig tørre, når de har været i bad eller på toilettet. Det er fejlagtigt, at man kalder det at tørre sig.

Når en kvinde har tisset, bør hun kun duppe sig 1 gang med papir. Aldrig tørre frem og tilbage. Det samme gælder, efter hun har været i bad. Kvinder skal kun duppe sig med håndklædet i skridtet, og det er kun en fordel, hvis man lader huden tørre af sig selv, inden man tager tøj på. 

Peter Bagger fortæller også, at kvinder generelt har færre problemer med rifter, kløe, tør og sart hud i skridtet om sommeren, måske fordi de har vådt badetøj på, der holder huden fugtig på en sund måde. Svamp i huden er nemlig ikke som svamp i kælderen. Svamp i huden forebygges faktisk ved, at huden ikke udtørres og er velhydreret.

Et bidet ville være den optimale måde for kvinder at rengøre sig på

Til spørgsmålet om, hvad der ville være den bedste måde for kvinder at rengøre sig på i skridtet, efter de har tisset, svarer Peter Bagger, at et bidet eller et brus med håndbruseren vil være det optimale.

»Bidet ville være fantastisk, og de moderne toiletter, der både vasker, spuler og tørrer, er vidunderlige, da det er mere nænsomt end at tørre sig med papir, og det forebygger udtørring af huden,« siger Peter Bagger.

Konsekvenser af at vaske for meget

»Jeg har aldrig i mine 35 år som gynækolog set en kvinde, der havde problemer, fordi hun vaskede sig for lidt. Selvom en kvinde er lidt nusset forneden, kan huden stadigvæk godt være sund,« siger Peter Bagger, der dagligt har kvinder i konsultationen, der har problemer med irriteret og kløende hud på grund af overdreven vask.

Hvis huden for alvor er blevet irriteret og permanent kløer eller svier, og det skyldes en uheldig kombination af sart hud og udtørring af huden på grund af overdreven hygiejne, kaldes tilstanden for irritations-vulvitis eller irritations-vestibulitis, det sidste hvis irritationen sidder i huden omkring skedeindgangen og mellem de indre små skamlæber. Det kan i de fleste tilfælde kureres ved, at man i en periode på op til 6 uger kun dupper sig tør, når man har tisset og været i bad, ikke bruger sæbe, trusseindlæg og heller ikke barberer sig i skridtet, da disse ting medvirker til at udtørre huden. Man bør også være tilbageholdende med samleje, der så at sige ripper op i huden, eller bruge glidecreme under samleje. Ydermere kan man forebygge udtørring med en fedtcreme eller vaseline, som holder på fugtigheden og giver huden ro til at heles.