5 ting du ikke vidste om mænd, der bliver fædre

Der er fordele og ulemper ved at blive far. Eksempelvis bliver mænd med små testikler gode fædre, så længe du altså ikke er alt for ung, når du formerer dig. Samvirke er dykket ned i den videnskabelige litteratur om faderskabet.
Far med søn

I Danmark er helt unge fædre et særsyn. Nybagte fædre er i Danmark i gennemsnit 33,6 år, når de står med deres nyfødte i armene.

Mænd med små testikler er bedre fædre

Et forskerhold i USA har målt omfanget og volumen af en gruppe mænds testikler, og derefter bedt dem svare på en række spørgsmål om deres faderrolle. Det skriver videnskab.dk. De har også scannet fædrenes hjerner, imens de så på billeder af deres børn for at se, hvordan deres hjerner reagerede ved synet af deres poder. Forskerne konkluderer, at fædre med små kugler forneden, er de mest omsorgsfulde og involverede fædre. Men dermed ikke sagt at fædre med store testikler nødvendigvis er dårlige fædre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fædre er mere følsomme

I de første måneder en mand er far, sker der kemiske ændringer i hans hjerne. Det viser amerikansk forskning fra Yale Universitet. Fædres hjerner ændre form og blive større nogle steder og mindre andre steder. Fædrene bliver mere følsomme og bedre til hurtigt at reagere på andres følelser, bedre til at multitaske, og så bliver fædrene desværre også mere glemsomme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fædre der leger, gør børn mere kreative 

Flere studier viser, at fædre leger med deres børn på en anden måde end mødre. Hvor mødre i høj grad forklarer deres børn om regler og viser dem, hvordan legetøjet virker, har fædre generelt mere tendens til at opfordre deres børn til at bruge legetøjet på alternative måder. Det skriver New York Times. Fædre skyder til måls med klodserne i stedet for at stable dem eller tager en kop på hovedet som en hat. Det får børnenes kreativitet til at spire.

Mænd bliver tykkere af at blive fædre

Et amerikansk studie, hvor 10.000 fædre deltog, viser at mænd tager på, når de bliver fædre. BMI steg hos fædrene med 2,6 procent. Man ved ikke helt hvorfor, det er sådan, men forskerne gætter på, at mændene har mindre tid til at dyrke motion, skriver videnskab.dk. Mænd der bliver fædre, men som ikke bor sammen med deres børn bliver også federe, men tager ikke helt så meget på som dem, der bor sammen med deres børn.

Jævnaldrende mænd, der ikke bliver fædre, taber sig til gengæld i samme periode.

Mænd, der bliver fædre i en ung alder, dør tidligt … 

Mænd som bliver fædre, før de er fyldt 25 år, risikerer i højere grad at dø i alderen 45-54 år, viser en ny finsk undersøgelse.

Årsagen til, at unge fædre hyppigere dør tidligt, end mænd der bliver fædre senere, er uvis. Forskerne peger på, at det kan være fordi, unge fædre ofte ender i lavtlønnede jobs, og den pressede økonomiske situation kan give fædrene stress.

I Danmark er helt unge fædre et særsyn. Nybagte fædre er i Danmark i gennemsnit 33,6 år, når de står med deres nyfødte i armene. Førstegangsfædre er i gennemsnit 31,4 år gamle, når de får deres første barn, oplyser Danmarks Statistik.

Læs mere om