Sådan beskytter du dig selv mod din partners stress

Bliver din mand, kone eller kæreste ramt af stress, skal du passe godt på dig selv, hvis du vil undgå selv at komme til at vise tegn på stress. »Tal om tingene«, »markér dine egne grænser« og »husk at gøre, hvad der er vigtigt for dig«, lyder de tre råd fra chefpsykolog i Psykiatrifonden, Michael R. Danielsen.
Stresset mand og kone

Det er en udbredt misforståelse, at stress kun påvirker den, stressen rammer. Faktisk bliver hele det omkringliggende netværk af venner, familie og kolleger ofte ramt, når en person går ned med stress.

Stress smitter

Som partner til en stressramt er det vigtigt, at du træder i karakter, viser opmærksomhed og drager omsorg for din nærmeste, når hans eller hendes verden ramler. Men det er mindst lige så vigtigt, at du er opmærksom på dig selv og dine behov. Ellers kan din partners stress ende med at gå ud over dig, lyder det fra chefpsykolog i Psykiatrifonden, Michael R. Danielsen.

»Det ligger dybt i os, at når nogen giver udtryk for et pres, så vil vi gerne være store mennesker og vise forståelse. Men varer det ved, kan du risikere at blive påvirket negativt, og så må du banke i bordet og sige, at det ikke er okay,« siger han. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Stop op og tal om tingene 

Michael R. Danielsen forklarer, at partnere til stressramte personer ikke nødvendigvis vil opleve påvirkningen som stress, men snarere som en ensomhed, fordi man pludselig kommer til at stå alene om mange ting i forholdet, som man tidligere har været to om.  

Derfor råder han til, at du sætter dig ned med din partner og taler om tingene, så snart du mærker, at vedkommende begynder at ændre adfærd. 

»Det, der er vigtigt, det er at få set sin stressede partner dybt i øjnene og sige: 'jeg er bekymret for dig, og jeg er ikke tilfreds med den måde, du har det på',« siger Michael R. Danielsen. Han peger på, at det for en stressramt ofte vil være et wake-up call, når hans eller hendes stressede adfærd begynder at påvirke venner og familie.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær konsekvent og markér dine egne grænser 

Stressramte personer vil i nogle tilfælde give udtryk for, at de ikke har brug for hjælp, og derfor er det afgørende, at du som partner er vedholdende i kommunikationen med din stressede mand, kone eller kæreste. 

»Meld ud for din stressede partner, hvad du føler, og markér dine egne grænser i situationer, hvor det er svært,« råder Michael R. Danielsen.

Du bør desuden insistere på at hjælpe, også selvom den anden måske ikke ønsker det. Nægt en afvisning på en kærlig, men konsekvent måde, så din partner ikke er i tvivl om, at du vil ham eller hende det godt. Når du hjælper din partner, hjælper du samtidig dig selv. 

Lad op med noget, du finder glæde ved

Når stressen blander sig i jeres forhold, er der pludselig mange ting, du som ene person skal tænke på. Husk derfor at lade op med noget, der kan få dine tanker lidt væk. Her er det okay, at din partner ikke er med, påpeger Michael R. Danielsen. 

Tag eksempelvis ud med dine venner eller veninder, gå i biografen eller genoplad med et langt, varmt bad. Pointen er, at du gør noget, som du finder glæde ved, og hvor du har et pusterum fra den pressede situation.

Selvom det kan føles forkert at afsætte et par timer til dig selv, mens din partner har det dårligt, er det en god måde at tanke ny energi. På den måde får du mere overskud til at være den støtte, han eller hun har brug for, forklarer Michael R. Danielsen: 

»Man skal tænke det som hjælp til selvhjælp. Det er lidt ligesom den gamle kliché: du skal tage iltmasken på selv, før du begynder at hjælpe andre«.  

Besøg også Psykiatrifondens mentale motionscenter Tænk Dig Stærk, hvor du kan finde inspiration til at håndtere stressen.