Meditation for begyndere

Meditation opfattes i dag af mange som en vigtig modvægt til vores hektiske hverdag, der hos de fleste brager af sted med 100 kilometer i timen. Ved at lære at holde små mentale pauser i din hverdag, hvor du slipper stress og jag, kan du ikke alene undgå stress, men også opnå mere overblik og energi i hverdagen. Samvirke trækker stikket ud og mediterer sammen med underviser i meditation Mette Myrna.

Luk øjnene og træk vejret helt ned i maven.

 

  1. Find et roligt sted og sluk mobilen, luk computeren og sørg for, at du ikke bliver forstyrret det næste kvarter. Lås eventuelt døren, hvis du er inden for. Du kan med fordel finde en rolig plet i naturen.
  2. Sæt dig behageligt til rette og sørg for, at tøjet ikke strammer. Sluk eventuelt lyset eller træk gardinerne for, hvis der er megen forstyrrende aktivitet uden for.
  3. Luk øjnene og træk vejret helt ned i maven. Mærk, hvordan luften når helt ud i hver en afkrog af lungerne. Bliv ved med at trække vejret dybt og roligt. Lyt til din vejrtrækning. Forsøg kun at fokusere på dine indåndinger og udåndinger.
  4. Bliver du hevet væk fra fokus på din vejtrækning – f.eks. af tanker om, hvad du skal lave til aftensmad – så fokusér på vejrtrækningen igen, når du bliver opmærksom på, at du mistede taget.
  5. Forsøg at danne dig et visuelt billede af, at du ikke er dine tanker og følelser, men at begge dele blot er en del af dig. Tag et skridt til væk fra tankerne og observér dem.
  6. Forsøg at koncentrere dig om, ikke at koncentrere dig om noget. Det lyder abstrakt, men det er øvelsens kerne – at du skal give slip på de tanker, der dominerer din tankestrøm. Forsøg at koncentrere dig mentalt om, at du fysisk tager et skridt ud af tankestormen i dit hovede og betragter den udefra.
  7. Du ved, du mediterer, når du kan lukke lys, lyde og tanker ude og ’være’ uden at gøre noget. Formentlig vil du føle indre ro, umiddelbar lykke og balance i dit indre. Følelsen, siger eksperterne, minder om den følelse, der strømmer gennem din krop i det øjeblik, du falder i søvn.

 

Læs mere om