Masser af gode grunde til at spise hyben
1. Brug hyben på pizza, i is osv.
Hyben kan bruges i mange sammenhænge. De kan for eksempel komme i bolledej og tærter, lægges på pizza, tørres i ovnen, til de er semidried, og herefter lægges i olie, og de kan laves til is.
Eller prøv Ditte Christina Lustrups
Solskinsgranola med hyben
Bruschetta med hyben
Hybenrisotto
2. Vitaminer
C-vitamin: Hyben har et højt indhold af næringsstoffer, og faktisk har frugten en af verdens højeste koncentrationer af C-vitamin. C-vitamin er godt mod hjerte-kar-sygdomme, og et højt indtag af C-vitamin forbindes også med en lavere risiko for kræft. C-vitamin er også vigtigt for dannelsen af blodkar i hjernen og for at danne visse signalstoffer. Og så gør C-vitamin også noget godt for immunforsvar og humør - studier viser, at C-vitamin er med til at øge humøret, med andre ord er lavt C-vitamin linket til depression. 2 mellemstore hyben er nok til at dække det anbefalede daglige behov for C-vitamin.
A-vitamin: Hyben er herhjemme den bedste kilde til betacaroten, der laves om til A-vitamin. Den næstbedste kilde er gulerødder. A-vitamin bruges blandt andet til vores syn, til huden, til slimhinderne (f.eks. i mund og næse) og i børns tilfælde til at vokse med. A-vitamin bliver også brugt til at danne sædceller.
3. Antioxidanter
I en stor undersøgelse fra 2010 var hyben blandt topscorerne, når det kommer til antioxidanter, som blandt andet i blodet beskytter mod, at kolesterolet sætter sig fast. Antioxidanter er også gode i hjernen, hvor de beskytter mod de frie radikaler - de stoffer, der kan skade væv og celler, hvis de bliver for mange. Blandt antioxidanterne er flavonoider, der kan mindske risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdom og kræft med op til 30 pct. De findes også i mørk chokolade, grøn te og rødvin. Hyben indeholder også lycopen, som mindsker risikoen for prostatakræft. Lycopen giver rød eller rødlig farve og er også at finde i rigelige mængder i tomater.
4. Mineraler m.m.
Calcium: Hyben indeholder mere calcium end mælk pr. gram. Calcium er vigtigt for tænder og knogler, men også for at stabilisere blodtryk og mindske risikoen for tyktarmskræft.
Kostfibre: Indholdet af kostfibre i hyben er højt for frugt. Faktisk indeholder hyben 6 g pr. 100 g. Kostfibre er vigtige for vores sundhed, for at vi holder vægten og for vores mave-tarm-funktion. Der skal dog temmelig mange hyben til for at dække det daglige behov for kostfibre.
5. Sæson
Sæsonen for hyben begynder som regel i august, men når vi har varme somre, kan hyben være klar sidst i juli. Sæsonen strækker sig til november. Vi anbefaler at plukke tidligt på sæsonen, når vejret er dejligt, for så er det er nemmest for dig selv at komme ud.
6. Behandling
Gå altid efter de største hyben, de kan veje helt op til 12-15 g pr. stk. Fordelen ved det er, at du skal udkerne færre hyben for at få samme mængde i vægt. Udkerning er nemmest, hvis du skærer hybenfrugten midt over, så bund og top er adskilt. Læg dem i en bøtte, og stil den i fryseren. Når de er frosne, ryster du bøtten, og så falder ⅓ af kernerne fra. Resten må du skrabe ud med en kniv.
7. Opbevaring
Friske hyben holder en 3-4 dage i køleskabet. Læg dem hele derind, og rens dem først, når de skal bruges. Hvis du ikke kan plukke hyben løbende, kan du gemme dem på frost. Skær dem i halve, og frys ned i mindre portioner.
8. Pluk løs
De store, orangerøde og runde hyben er invasive. Dem gør du faktisk naturen en tjeneste ved at plukke. Især hvis du sikrer dig, at frøene bliver destrueret og altså ikke ender i eller på jorden, hvor de kan blive til nye hybenbuske. Hyben er i øvrigt klimaneutral, fordi den selv tager vand og ikke kræver transport.