Kør ordentligt: Sådan blinker du korrekt i rundkørsler

Hvordan er det nu lige med blinkereglerne? Vi kan alle blive i tvivl om regler, vi lærte, da vi tog kørekort. Med hjælp fra kørelærer René Arnt, der er landsformand i Dansk Kørelærer-Union, kommer Samvirke med svar på, hvornår du skal blinke i rundkørsler.

Har rundkørslen, du kører i, mere end en bane, bør du blinke, når du skifter bane, hvis det kan vejlede de øvrige trafikanter.

Når du skal ud ad 1. vej

Skal du ud ad 1. vej i en rundkørsel, skal du orientere dig og tænde blinklyset, inden du kører ind i rundkørslen. Betragt situationen som et højresving, hvor du også skal have orienteret dig og tændt blinklyset, inden du når hajtænderne.

Husk altid at køre forbi eventuelle veje og indkørsler, inden du tænder blinklyset, så de bagvedkørende ikke fejlagtigt tror, du drejer før rundkørslen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når du skal ud ad 2., 3., 4. eller senere veje

Skal du ud ad alle andre veje end 1. vej i en rundkørsel, skal du tænde blinklyset, når du er cirka er ud for midten af den vej, der kommer før den vej, du skal ud ad.

Eksempel: Du skal ud ad 3. vej i en rundkørsel. Tænd blinklyset, når du er midt ud for 2. vej, og sluk det først, når du er ude af rundkørslen. 

Pas på med at tænde blinklyset for tidligt, så de, der holder og venter på at komme ind i rundkørslen, ikke fejlagtigt tror, du skal ud ad den vej, de kommer fra. Blinklyset skal vejlede og ikke vildlede. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er god stil at blinke, hvis du skifter bane i rundkørslen

Har den rundkørsel, du kører i, mere end 1 bane, bør du blinke, når du skifter bane i rundkørslen, hvis det kan vejlede de øvrige trafikanter. 

Skal man blinke til venstre i rundkørsler?

Det er ikke lovpligtigt at blinke til venstre i rundkørsler. Såfremt du skal ud ad sidste vej, kan det give mening at blinke til venstre i særlige situationer, fortæller kørelærer og landsformand i Dansk Kørelærer-Union, René Arnt.

»Det kan eksempelvis være, hvis du kører i en stor rundkørsel med flere vognbaner og vil vise den øvrige trafik, at du agter at blive i venstre vognbane,« siger han og fortsætter:

»Er du ikke sikker, så lad være med at bruge blinklyset mod venstre, for det kan let skabe mere forvirring end vejledning.«

Læs mere om