Kør ordentligt: Reglerne for sammenfletning og vognbaneskift

Vi kan alle blive i tvivl om de trafikregler, vi lærte, da vi tog kørekort. Især når det spidser til i trafikken. Få en opfriskning af reglerne for, hvornår vi fletter sammen, og hvornår du skal følge reglerne for vognbaneskift.
Sammenfletning- og vognbaneskift-skilt.

Skiltet for sammenfletning til venstre og vognbaneskift til højre. Kan også komme i andre, lignende afskygninger. Husk, at skiltene ikke altid er der – vær derfor altid opmærksom på vejens forløb.

Hvor stregerne slettes, der flettes

Den gode gamle huskeregel »Hvor stregerne slettes, der flettes« holder endnu. Ved sammenfletning ophører vejstriberne – de slettes, så der flettes.

 

Prøv også at forestille dig sammenfletning som en lynlås, der lukkes. Den bil, der er forrest, kører først, når vejen fletter sammen, og den bageste bil sænker eventuelt hastigheden og holder sig bagved.

Hjælp hinanden i trafikken

Hvis du kører i tilkørselsbanen ind på en ny vej, skal du huske at tilpasse din hastighed til færdslen og forlade tilkørselsbanen, når det kan ske uden fare og uden at genere nogen.Kører du allerede på vejen, og en anden bil er på vej ind på for eksempel den motorvej, du kører på, skal du sørge for, at bilen kan komme ind. Sænk hastigheden eller skift vognbane, og følg reglerne for vognbaneskift, hvis trafikken tillader det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Ved vognbaneskift skal du sikre dig, at du ikke er til fare for andre

Modsat sammenfletning forsvinder vejstriberne ved vognbaneskift ikke, og derfor er det dig, der skal sikre dig, at du kan skifte vognbane uden fare eller unødig gene for andre.

 

Vær opmærksom på, at der på nogle få mindre veje ikke er vejstriber, selvom der er flere vognbaner i samme retning. Her skal du stadig følge reglerne for vognbaneskift, når du skifter bane - medmindre vejen fletter, for så gælder reglerne for sammenfletning, som på billedet ovenfor, hvor du om 200 meter skal flette ind.

Vær opmærksom, når du kører

Husk, at du også laver vognbaneskift, hvis du skal forbi en parkeret bil. Du skal derfor sikre dig, at du ikke skaber fare eller unødig gene for andre, hvis du skal ud i en anden vejbane for at komme forbi den parkerede bil.

 

På nogle veje er til- og frakørslen slået sammen. Det betyder, at du kører ind på vejen via samme vejbane, som du kører ud ad – eksempelvis som på billedet ovenover.Vær opmærksom på, at reglen for vognbaneskift gælder her. Det kan du se på vejstriberne. De slettes ikke.Det er god skik at blinke, når du skifter vognbane, hvis det hjælper andre trafikanter med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. På motorvejen er det lovpligtigt at blinke, når du skifter vejbane.

Læs mere om