Kan jeg bruge misfarvet ingefær?

Brunlig ingefær er ufarlig, men smager ikke helt så godt som frisk, gul ingefær.

Frisk ingefær er gul. Er ingefæren blevet brunlig, kan den stadig bruges. 

?

Jeg har i nogle år selv fremstillet ingefærshot. De sidste tre gange har ingefæren været misfarvet efter skrælning, dvs. brunlig i kødet, og drikken bliver derfor ikke klar gul som før, men brunlig. Har Samvirke en god forklaring på dette? En grønthandler mener, det skyldes frost, men jeg læser på nettet, at ingefær kan fryses. Kan man drikke shottet uden bivirkninger?
 

Grethe Johannesen

Svar fra Leif Skibsted

Frisk ingefær er svagt sur og har gul farve i friske snit. Ved længere tids opbevaring og udtørring mindskes syreindholdet i ingefær, og pH stiger. De naturlige farvestoffer i ingefær af typen antocyaniner er gule ved lav pH, men bliver blå ved højere pH.

Disse blå basiske former af antocyaniner oxideres let af luftens ilt og bliver mørkebrune.

De mørkebrune, iltede former af antocyaniner er uopløselige, og derfor bliver ingefærdrikken uklar. Ingefær bliver ikke farlig af blå eller brun misfarvning, men ingefærsmagen bliver kedelig som tegn på, at produktet ikke er frisk længere.
 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om