Hvorfor mislykkes tærten i et ildfast fad?
Min voksne datter får ikke sine tærter bagt rigtigt i midten.
Hun forbager bunden og bager tærten ved 200 grader i 30 minutter, til den ser gennembagt ud.
Hun bruger et almindeligt ildfast fad og ikke et tærtefad. Er det fadet, som er problemet? Ovnen fungerer o.k.
Marianne Petersen, Århus
Svar fra Winnie From Thesbøl
Metalfade er bedre til at overføre varmen end ildfaste fade. Ildfaste fade er velegnede til at holde på fugtigheden. Når vi bager, vil vi gerne opnå det modsatte. Så skal vandet fordampe.
Den bedste tærteform er af metal og med løs bund. Den tynde metalform overfører varmen til tærtebunden, så tærtebunden får farve, og fyldet gennembages helt. Din datter kan godt bruge et ildfast fad, men så skal porrer eller andre grøntsager dampes helt ind, før de blandes med æggemassen. Temperaturen skal være lidt lavere, og bagetiden ændres.
Din datter må prøve sig frem og prikke med et træspyd eller en strikkepind i centrum af tærten for at se, om den er færdigbagt.
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.