Hvad er problemet med hjemmelavet hvidløgsolie?

Hvidløg kan være forurenede med bakteriesporer, som vokser i olie.

Det kan være fristende at lave sin egen hvidløgsolie, men du skal gøre det med omhu. 

?

Jeg har kigget lidt rundt på nettet, bl.a. Samvirke, for at finde en god opskrift på hjemmelavet hvidløgsolie. Jeg er flere steder stødt på bemærkninger om, at man skal passe på, fordi olien ved opbevaring skulle kunne udvikle stoffer, der kan give pølseforgiftning.

Kan I forklare?

John Kristiansen

Svar fra Leif Skibsted

Det må frarådes selv at lave hvidløgsolie til opbevaring. Hvidløg og krydderier kan være forurenede med sporer af jordbakterier selv efter rengøring i køkkenet. Disse sporer kan vokse frem i ikke-sure produkter som planteolie, når oliens ilt opbruges under opbevaring.

Pølseforgiftningsbakterier er særligt farlige og har været grund til alvorlige forgiftningstilfælde efter opbevaring af hjemmelavede krydderolier i køkkenet. Hjemmelavet hvidløgsolie til nogle få dages brug baseret på rengjorte hvidløg kan dog opbevares i køleskab uden risiko.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet

Læs mere om