6 myter: Sandt og falsk om hvidløg

Vi elsker hvidløg i maden, men kan det lugtende løg mon forebygge sygdomme og fjerne bumser? Samvirke giver dig overblik over de mest kendte myter om hvidløg.

Noget tyder på, at hvidløg, der hakkes med en kniv, er mindre stærkt, end hvidløg der presses. 

Hvidløg forebygger forkølelse

Tjah. Denne påstand er hverken bevist eller tilbagevist. Forskere har faktisk fundet et stof i hvidløg, som kan styrke immunsystemets kamp mod bakterier. Men ofte er en helt almindelig forkølelse forårsaget af virus, og hvidløgs effekt på virus er ikke undersøgt. Samtidig sættes der også spørgsmålstegn ved, om mængden af hvidløg i almindelige doser vil have sundhedsfremmende effekter. 

Hvidløg hjælper mod hjerte-kar-sygdomme

Nej. Dette er forsøgt bevist flere gange, men Hjerteforeningen påpeger, at ingen studier endnu har slået fast, hvorfor hvidløg skulle virke karudvidende og dermed være med til at sænke blodtrykket. Derfor rådes hjerte-kar-patienter ikke til at tage hvidløgstilskud, men bare spise hvidløg som en del af kosten. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvidløg er stærkere, hvis det presses, end hvis det snittes fint med en kniv

Ja. Umiddelbart er der ikke lavet decideret forskning på området, men topkokken Daniel Gritzer har eksperimenteret med forskellige tilberedningsmetoder (hakning med kniv, presning, morter, purering med kniv og rivning på rivejern) og har her vist, at det knivhakkede hvidløg frigav mindst saft og derfor smagte mindst stærkt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvidløg og amning giver baby tyndskid

Nej. Der er ikke noget, der tyder på, at dette er sandt, og rent logisk ville babyer i nogle verdensdele så også have kronisk dårlig mave. Men smagen af hvidløg vil også kunne fornemmes i modermælken, og derfor er det en god idé at spise varieret, så babyen tidligt stifter bekendtskab med forskellige smage.

Hvidløg forhindrer myggestik

Nej. Myg bryder sig ikke om skarpe lugte, men hvis man skal lugte tilstrækkeligt meget til at skræmme myggen væk, skal man spise uhyggelige mængder hvidløg. Ingen studier har i øvrigt påvist, at myg ikke kan lide hvidløg. 

Hvidløgssaft fjerner bumser

Nej. Der florerer mange steder på nettet myter om, at hvidløg kan fjerne bumser fra ansigtet. Igen er det en af de myter, der ikke er nogen som helst videnskabelig evidens for. Og så er spørgsmålet vel også, om nogen kunne have lyst til at smøre sig ind i noget, der lugter så kraftigt?  

Kilde: Videnskab.dk, FADL’s forlag, seriouseats.com, danishskincare.dk

Læs mere om