Her er der mest ulækkert – og nej, det er ikke på toiletbrættet!

Hvor er der flest bakterier derhjemme? Vi gætter forkert, når vi tror, at badeværelset er husets mest beskidte rum, viser en undersøgelse fra hygiejneorganisationen NSF International, der har kortlagt, hvor bakterierne gemmer sig i private hjem

1: Opvaskestativet, grydesvampen og opvaskebørsten

De ting, du bruger til at vaske op med eller skrubbe vasken med, er der, hvor der findes flest bakterier i et gennemsnitshjem. På 86% af alle målte opvaskestativer og grydesvampe blev der fundet mug og sporer, på 77% fandtes coliforme bakterier, der kan komme fra afføring, og på 18% blev fundet stafylokokker. 

Skold de ting, du bruger til opvask, jævnligt – og skift grydesvamp og karklud flere gange om dagen. Bakterier trives nemlig godt i et fugtigt, lunt miljø, som eksempelvis en opvredet karklud er. 
 

2: Køkkenvasken

Køkkenvasken svømmer med bakterier. På halvdelen af de testede køkkenvaske blev der fundet bakterier, der kunne stamme fra afføring. 

Husk at skolde vasken ofte. Skrub den også i opvaskemiddel mindst en gang om dagen. 

3: Tandbørsteholderen

Kruset, du har tandbørste stående i, og holderen, hvor du lader din eltandbørste, er det sted på badeværelset, hvor flest bakterier gemmer sig. 

Sporedannende bakterier var der flest af, efterfulgt af fækale bakterier og så stafylokokker. 

Skold jævnligt tandbørste, og når du har brugt den en stykke tid, så skift den ud. 

4: Hunden og kattens vandskål

I madskåle findes alle bakterietyper også. Flest af de sporedannende, efterfulgt af henholdsvis coliforme bakterier og stafylokokker. 

Ved du, at man ikke må sætte hundens madskål i opvaskemaskinen? Læs her: https://samvirke.dk/artikler/10-ting-du-aldrig-ma-saette-i-opvaskemaskinen

5: Kaffemaskinen

I kaffemaskinen kan bakterierne rigtigt gemme sig. Især der, hvor du sætter filteret med kaffebønnerne. Her løber der masser af vand igennem, og bakterier elsker et vådt miljø. 
 

6: Vandhanen på badeværelset

På vandhanen på badeværelset afsættes mange bakterier efter et toiletbesøg. Når forskerne måler, hvilke bakterier der især findes på vandhanen og blandingsbatteriet, er det især mug- og sporebakterier, der findes. 
 

7: Kæledyrenes legetøj

Kæledyr er ikke særligt renlige, og på tilfældigt udvalgt legetøj, som er blevet brugt af enten hunde eller katte, findes alle de bakterietyper, forskerne ledte efter. Igen er det især mug- og sporebakterier, der findes. På 1 ud af 4 stykker legetøj fandtes stafylokokker, der kan indikere MRSA, og på 1 ud 6 fandtes fækale bakterier. 
 

8: Køkkenbordet

På en tredjedele af de køkkenborde, som forskerne undersøgte, var der coliforme bakterier – altså bakterier, der kunne stamme fra afføring. 

Jævnlig aftørring og hyppig udskiftning af karkluden er vigtig for at mindske mængden af bakterier på køkkenbordet. Du kan også bruge husholdningssprit af og til for at reducere mængden af bakterier og give dem færre levesteder. 

9: Knapper på komfuret

Når du indstiller temperaturen på kogepladerne eller ovnen, har du måske glemt at vaske hænder først. Igen er det de coliforme bakterier, som forskerne fandt flest af. 
 

10: Skærebrættet

14% af de testede skærebrætter havde spor af fækale bakterier. 

Det er vigtigt at skifte skærebræt, mellem at du bruger brættet til grøntsager og kød. Kød indeholder en del bakterier, der kun slås ihjel, hvis de bliver varmebehandlet. Det gør salat ikke, og derfor må du aldrig skære eksempelvis grøntsager på et skærebræt, der har været brugt til kød lige inden, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen. På samme måde kan jordbakterier fra grøntsager ”smitte” kød.