Guide til en god staycation: Det behøver ikke være kedeligt at blive hjemme

Uanset om det er corona-krisen, et stramt budget eller måske klimabevidsthed, der holder dig hjemme, så kan en staycation være en dejlig måde at holde ferie på. Nyd Lemvig i stedet for London, Præstø i stedet for Paris, Odense i stedet for Oslo og Rønne i stedet for Rom. Og det behøver ikke være spor kedeligt at blive hjemme. Her får du nogle gode fif til at praktisere såkaldt staycation

Leg turist i egen by

I hverdagen kommer man nemt til at passere de lokale museer, gallerier og udstillinger uden at tage sig tid til at besøge dem. Det er tit mere belejligt at udskyde det, de løber jo ingen vegne. Men det skaber feriestemning at benytte sig af alle de tilbud, dit lokalområde sandsynligvis tilbyder andre ferierende gæster. Og man er jo mere end velkommen – selvom man bor rundt om hjørnet. Besøg turistorganisationen Visitdenmarks hjemmeside her og opdag nye sider af din lokale egn. 

Udnyt billig kultur på grund af corona

Folketinget har vedtaget en sommerpakke, som gør det billigere at besøge et hav af museer, oplevelsesparker og zoologiske haver til en markant nedsat pris. Udnyt det til at besøge en attraktion, I normalt ikke ville besøge i Danmark. 

Gå offline

Sæt autosvar på mailen, slå notifikationer fra på mobilen, sæt telefonen på lydløs. I hverdagen bliver vi hele tiden forstyrret af vores mobil – når vi rejser på ferie derimod, er vi langt bedre til at lade den ligge i lommen. Prøv at gøre det samme, når du holder staycation.

Sluk tv'et og spil brætspil

Tv'et er sjældent det mest underholdende, når vi holder ferie, og det er det heller ikke på staycation. Så vov pelsen og træk stikket fra tv'et, mens I holder ferie hjemme. Find i stedet en stak gamle bræt- og kortspil frem fra gemmerne.

Spis ude

Glem hverdagen, madplanen og indkøbslisten for en stund og spis ude på nogle af de restauranter, du har hørt om og fået anbefalet, men ikke liiiige har haft tid til at besøge. Nu er det nu. Er det svært at få bord, så tag maden med hjem. Genskab restaurantstemningen med levende lys, dug og servietter - og måske lidt dæmpet musik også. 

Aflys dine aftaler

Tænk over at rydde din kalender og melde afbud til ting, som du ville have meldt afbud til, hvis du var rejst sydpå eller taget i sommerhus. Det er ingen skam at koble ud og holde ferie – også selvom man bliver hjemme.

Tag på camping i baghaven

Skab ægte feriestemning ved at slå telt op i baghaven eller i en nærliggende park eller overnat i et af de mange shelters, der er placeret forskellige steder i landet. Sørg for at tjekke, hvor det er ok at slå telt op.

Åbn din baghave for venner og familie

Glæden ved at rejse med andre kan sagtens flytte med på staycation. Lad familie og venner slå telt op i haven eller flytte ind på et børneværelse og tag på udflugt sammen i nærområdet. Eller lad dem tage ud på egen hånd om dagen og vær så fælles om at hygge og spise mad sammen om aftenen. 

Tag på udflugt

Hvad ville du gøre, hvis du var i sommerhus? Du ville tage på cykeltur til stranden, i skoven eller til en idyllisk park. På staycation skal du gøre netop det. Pak en picnickurv og en strandtaske og tag ud af huset en hel dag. Inviter familien på minigolf eller ud og spise en is. Gør alt det, I ville gøre, hvis jeres hus var et sommerhus i en fremmed by.

Læs bøger

I hverdagen får du måske ikke læst mere end et par sider inden sengetid. Når vi tager på ferie, er vi meget bedre til at få hul på to-be-read listen. Men man behøver ikke en liggestol og sydens sol for at kunne læse en bog. Gå på biblioteket, lån en stak sommerlæsning, find et uforstyrret sted, og nyd at have tid til at fordybe dig i læsning fra morgenstunden.

Forkæl dig selv

Skab hotelstemning hjemme hos dig selv. Læg lækkert sengetøj på og spis morgenmad i sengen. Forvandl dit badeværelse til en luksuriøs spa med lækre plejeprodukter og et varmt bad. Tænd et stearinlys og sæt afslappende musik på og lad så alle hverdagsbekymringer glide i baggrunden. Og tøf endelig rundt i din morgenkåbe et par timer efter. Der er jo intet, du skal nå.

Fald i snak med fremmede

Hvis der er noget, vi er dårlige til i hverdagen, er det at falde i snak med tilfældige mennesker. Det er vi til gengæld gode til, når vi rejser. Tænk derfor over at sludre med lokale eller turister i supermarkedet eller på stranden, eller fald i snak med nabobordet, når I er ude at spise. Hvem ved, måske får I en dejlig aften med nye venner og hverdagsfjerne inputs.

Kilde: huffingtonpost.co.uk, m.fl