9 gratis sommeraktiviteter i Danmark

Du behøver ikke rejse langt væk for at få en god sommerferie. Det ganske danske land byder på masser spændende oplevelser for både børn og voksne i sommerhalvåret. Skal du holde sommerferie i Danmark, får du her 9 bud på gratis fornøjelser i hele landet.

Hanstholm: Hawskoven

Vil du have frisk luft, motion og nordjysk natur samlet i ét, skal du tage forbi Hawskoven – et nyanlagt aktivitetsområde i Hanstholm Byplantage. Området består af 6 shelters, hvor du kan overnatte, en crossfitbane, en skovlegeplads, et bålhus, toiletbygning med el og vand samt et udsigtstårn, hvorfra du kan nyde udsigten over landskabet og Vesterhavet.

Læs om Hawskoven på Naturstyrelsens hjemmeside, eller besøg området på Minkvej 10, 7730 Hanstholm.

Foto: Jens Kr. Vangsgaard

Gudenåen: Den nyrenoverede træksti

Fra juni 2019 er det muligt at gå eller cykle stort set tørskoet hele vejen langs Gudenåen på Trækstien. Trækstien er en natursti, der følger åen fra Silkeborg til Randers. Stien blev renoveret i efteråret og vinteren 2018/2019, hvorfor det nu er muligt at følge den hele vejen – i alt ca. 70 km. Ved alle nedgange til stien er der opsat skilte, så du selv kan se, om det er muligt at færdes i sko, eller om du har brug for noget mere vandtæt fodtøj.

Læs mere om Trækstien på Silkeborg Kommunes hjemmeside

Foto: Colourbox

Holstebro: Vægtertur

I hele juli og august kan du komme med på en aftentur til skulpturer og kunstværker i Holstebro. Fra mandag til fredag kl. 19.30-21.00 viser, synger og fortæller to kulturvægtere i vægterkappe om de mange kunstværker i byen.

Vægterturen starter og slutter ved Alberto Giacomettis skulptur »Kvinde på kærre«, Nørregade 25, 7500 Holsterbro, og du kan læse mere om den på Holstebro Kommunes hjemmeside

Foto: Ole Mortensen/Tilsted & Co

Vejle: Økolariet

Økolariet er et science- og oplevelsescenter, hvor både børn og voksne kan lære noget om, hvordan vi bedst passer på vores fælles klode. I centeret kan du opleve realistiske udstillinger og miljøer. Du kan f.eks. se, hvordan et hav af plastik ser ud fra havets bund, eller følge energiens rejse fra vindmøllen gennem ledningen til stikkontakten i Virtual Reality.

Økolariet har åbent alle dage kl. 10-16. Læs mere på Økolariets hjemmeside, eller find centeret på Dæmningen 111, 7100 Vejle.

Foto: Økolariet

Lolland: Dodekalitten

På en lollandsk mark med udsigt over Smålandsfarvandet finder du Dodekalitten – et monument med 12 stenstøtter på 7-9 meter, der kombinerer skulptur og musik midt i naturen. De 12 stenstøtter skaber associationer til Stonehenge i England. Året rundt akkompagneres de af elektroakustisk musik, der klinger i alle døgnets lyse timer.

Du finder Dodekalitten ved på en mark tæt på Kragenæs Havn, 4943 Torrig, Lolland. Læs mere om monumentet på hjemmesiden

Foto: Bibi Nissen

Hundested Havn: Klap en fisk

»Klap en fisk« er Hundesteds fiskeattraktion. Det er en 75 kvadratmeter stor flydende platform med to lavvandsbassiner, hvor børn og voksne kan komme helt tæt på havets forunderlige verden og bogstaveligt talt klappe en fisk eller to. Lokale fiskere henter forskellige fiskearter og krabber ind til bassinerne fra Kattegat og Isefjorden.

Attraktionen er åbent døgnet rundt fra påske til slutningen af oktober. Du kan læse mere på VisitNordsjællands hjemmeside

Foto: Morten Friis

Bornholm: Hammershus Besøgscenter

I marts 2018 åbnede Hammershus Besøgscenter, som gør det muligt at opleve Hammershus på en helt ny måde. Besøgscentret er bygget ind i landskabet ca. 200 meter øst for Hammershus, hvorfra der er en flot panoramaudsigt til den gamle borgruin. Centret rummer desuden en udstilling og en restaurant.

Læs mere om besøgscentret på Bornholms ferieguide, eller besøg det på Slotslyngvej 9, 3770 Allinge.

Foto: Destination Bornholm

København: Byhaven

Byhaven er en sommeroase midt i København, som summer af liv fra maj til september. Her kan du slappe af i eftermiddagssolen eller feste med, når mørket sænker sig, og laternerne bliver tændt til tonerne fra koncerter med både upcoming og etablerede bands fra ind- og udland. I løbet af sommeren byder Byhaven på musikquiz, bingo, loppemarked og forskellige børneaktiviteter.

Læs mere, og se Byhavens koncertprogram på hjemmesiden, eller find haven ved Pumpehuset på Studiestræde i indre København. Der er åbent onsdag til lørdag kl. 15-02 fra maj til og med september.

Foto: Anders Berg