5 gode råd til hvordan du holder ferie, selvom du har huset fuldt af gæster

Det kan være hyggeligt at se en masse venner og familie i ferien. Men det er måske knap så hyggeligt, hvis den dyrebare ferie går med at optræde som den perfekte værtinde i dagevis. Psykolog Mette Holm fra Aarhus giver her 5 gode råd til, hvordan man holder ferie, selv om huset er fuldt af gæster.

Tænk hygge frem for præstation. Lad være med at skulle præstere. Gør det så enkelt som muligt, selv om det kan føles grænseoverskridende, når man har gæster.

Bestem dig for at holde ferie

Gør op med dig selv, om du vil have en ferie, hvor du præsterer og faktisk er på arbejde bare på en anden måde, eller om du vil have en ferie, hvor du nærer og nurser dig selv og får slappet af. Hvis du slapper af ved at lave tomatsuppen fra bunden, er det fint. Men hvis du ikke gør det, skal du lade være. Den eneste, det rammer lige i nakken, det er dig selv.

Vær klar i dine udmeldinger

Kommuniker venligt ud til alle gæsterne, at du rigtig gerne vil have, at alle hjælper hinanden. Bed også gæsterne om selv at tage sengetøj og håndklæder med.

Forbered ferien på forhånd

Der behøver ikke være 3 retter til middag hver aften. En gryderet fra fryseren og en pindeis til dessert kan sagtens være lækkert og  måske endda mere hyggeligt, fordi værtinden er afstresset og afslappet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sænk overliggeren

Tænk hygge frem for præstation. Lad være med at skulle præstere. Gør det så enkelt som muligt, selv om det kan føles grænseoverskridende, når man har gæster.

Slip tøjlerne

Prøv at overlade initiativet til andre. Hvis du har lavet maden, må andre tage opvasken. Prøv at blive siddende og vente på, at andre tager initiativet.

Vis, at det er helt i orden, at gæsterne selv går i skabene. Især kvinder kan have svært ved den rolle, fordi ”det jo nødig skulle hedde sig”, at de var en dårlig værtinde, og så kan det blive en rigtig hård ferie.
 

Læs mere om