Guide: Sådan slipper du af med fedtet hår

Fedtet hår kan være svært at slippe af med, hvis du ikke kender årsagen bag det fedtede problem. Sammen med senior hårspecialist Anneliese Brander gør Samvirke dig klogere på, hvorfor du kan have fedtet hår, og hvordan du slipper af med problemet
Kvinder vasker hår i badet

Shampoo med silikone kan give fedtet hår, fordi silikonen lægger sig som en hinde over hovedbunden. 

Kend årsagerne til fedtet hår

Der er ikke én bestemt grund til, at man får fedtet hår. Fedtet hår kan f.eks. komme af forkert hårvask eller hårprodukter, men du kan også være uheldig og have fedtet hovedbund fra naturens side. Ifølge hårspecialist Anneliese Brander er viden om, hvorfor fedtet kommer, afgørende for bekæmpelsen af fedtet hår.

»Fedtet hår kan skyldes mange ting, og for at kunne slippe af med det fedtede hår skal man kende synderen. Når man ved, hvorfor man får fedtet hår, kan man forsøge at komme problemet til livs,« forklarer Anneliese Brander.

Hvor kommer fedtet fra?

Man får fedtet hår, når der produceres for meget talg i hovedbunden. Talg produceres i talgkirtler, der sidder overalt på huden undtagen på fodsåler og håndflader. Talg produceres for at beskytte huden mod udtørring, snavs og bakterier.

Undgå at vaske håret i varmt vand

Håret kan blive fedtet af, at det bliver vasket i for varmt vand.

»Vasker man sit hår i for varmt vand, risikerer hovedbunden at udtørre, og hovedbunden tvinges til at danne mere talg,« siger Anneliese Brander.

Vask i stedet håret i lunkent vand.

Vask håret oftere

Håret kan blive fedtet af ikke at blive vasket ofte nok. Når håret ikke bliver vasket, ophober talg sig i håret og giver håret et fedtet udseende. Anneliese Brander møder ofte opfattelsen af, at for hyppig hårvask giver fedtet hår, men ifølge hende kan håret ikke blive vasket for ofte.

»Jeg forsøger at aflive en myte om, at fedtet hår skyldes for hyppig hårvask. Mange har hørt, at man ikke skal vaske håret for ofte, og så ender det med at have den modsatte effekt. Hvis man bruger den rette shampoo til sin hårtype og hovedbund, har håret godt af at blive vasket hver dag,« siger Anneliese Brander.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug den rigtige shampoo

Fedtet hår kan komme af, at du bruger en forkert shampoo, der er for rensende, fugtende, eller som indeholder silikone. En shampoo, der renser håret for meget, stimulerer hovedbunden til at danne ny talg, og håret bliver fedtet. En fugtgivende shampoo giver hovedbunden fugt, og når en fedtet hovedbund får tilført fugt, bliver håret endnu mere fedtet.

»En fugtgivende shampoo renser ikke for overskydende talg og efterlader håret mere fedtet, end det var i forvejen,« siger Anneliese Brander.

En shampoo med silikone giver fedtet hår, fordi silikonen danner en hinde på hovedbunden og gør det svært for hovedbunden at ånde.

Vask altid håret i shampoo

Shampoo har en rensende effekt, der sørger for at opløse overskydende fedt i dit hår og hovedbund.

Når du vasker håret uden shampoo, bliver fedtet i dit hår i stedet for at blive skyllet ud, og dit hår vil forblive fedtet.

 

Undgå tørshampoo

Tørshampoo kan også være en synder, når det kommer til fedtet hår. Ifølge Anneliese Brander er det bedre at vaske håret end at bruge tørshampoo:

»Mange springer hårvasken over for i stedet at bruge tørshampoo. Tørshampoo ødelægger hovedbundens miljø og ender med at gøre endnu mere skade.«

Undgå glattejern og føntørrer

Håret kan blive fedtet af, at du styler håret med glattejern eller føntørrer. Varmen fra dit glattejern eller føntørrer kan udtørre din hovedbund på lige fod med varmt vand og tvinger hovedbunden til at danne mere talg.

Få vejledning

Nogle oplever at have tørt hår, men en fedtet hovedbund.

»De fleste med tørt hår tror, at de har en tør hovedbund. Men ofte har personer med tørt hår en fedtet hovedbund, hvilket kan gøre det svært at vide, hvilken type shampoo man skal bruge for at slippe af med fedtet,« forklarer Anneliese Brander.

Er du i tvivl om, hvilken shampoo der passer til din hårtype og hovedbund, kan du søge vejledning hos en fagperson.

Vanskeligt at slippe af med naturligt fedtet hår

Det kan være svært at slippe af med fedtet hår, hvis fedtet ikke kommer af fedtede hårvaner.

»Nogle mennesker har fedtet hovedbund af natur og kan ikke bare slippe af med det,« forklarer Anneliese Brander.

Fedtet hår kan også komme af hormonelle forandringer, sygdom eller arbejdsmiljø.

 

Læs mere om