hud

10 fejl du begår i forhold til din hud

Vi vil alle gerne have en smuk og frisk hud, men huden er et kompliceret organ, og mange faktorer påvirker, hvordan vores hud ser ud. Samvirke har sammen med kosmetolog Laura Bonné fundet de 10 fejl, vi hyppigst begår i forhold til vores hud. Læs med og bliv klogere på, hvordan du holder din hud i balance og får den til at se sund ud:
dame der løfter armen

Ens badevand skal ikke være mere end 38 grader, bliver det varmere, kan man opleve rødmen og hudirritation. Der er meget kalk i vores vand i Danmark, og det er den største årsag til, at vores hud bliver irriteret efter et brusebad. Tag derfor korte bade, og anvend gerne lidt blødgørende oliedråber på badesvampen eller i badevandet.

1. Du får ikke sovet nok

Vil du have ungdommelig hud – så sov godt. Hver nat udskiftes utallige hudceller, og vores hormoner normaliseres. Sover man dårligt, repareres skader på huden som solskoldning, rifter, rødmen og lignende langsommere.

2. Du stresser

Stress påvirker hele kroppen – også huden. I stresstilstande dannes der for meget af hormonet kortisol i kroppen. Kortisol kan forstyrre talgbalancen og fremkalde uren hud. Hormonet er også med til at svække vores celler og nedbryde hudens elastiske fibre indefra.

3. Du spiser ikke sundt

Når kost er så afgørende for hudens udseende, så skyldes det, at huden som det sidste af vores organer får lov at optage næringsstoffer fra den mad, vi spiser. Et underskud af sund kost ses derfor hurtigt og tydeligt på vores hud. Tilgodeser man sin krops behov for vitaminer, olier, mineraler og antioxidanter, så er resultatet til gengæld også, at vi ser sunde og velplejede ud.

4. Du får ikke nok væske

Alle celler i vores krop indeholder vand – også hudcellerne. Vand er derfor helt basalt for vores generelle sundhed og for kroppens balance. Vand holder os i bogstaveligste forstand rene både udvendig og indvendig. Man bør indtage 1,5 liter vand om dagen.

5. Du får ikke dyrket motion

Motion, der får pulsen op, er godt for vores hud. Vælg en sport, der gør dig glad. Hvis du får pulsen op cirka 30 minutter om dagen, er det underordnet, om det er til tennis, dans, ridning, yoga, golf, svømning, løb i naturen, en cykeltur på arbejde, en fodboldkamp med vennerne eller rundbold med dine børn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

6. Du plejer ikke din hud

De 3 vigtigste hudplejeprodukter skal kunne henholdsvis rense, fugte og beskytte. Med en sæbe eller skintonic, en olie eller fugtighedscreme og en solcreme om sommeren er du derfor godt dækket ind. Man skal ikke nødvendigvis kaste sig over de dyreste produkter - pris og kvalitet hænger nemlig ikke altid sammen i skønhedsbranchen. Mange produkter er lavet på dårlige syntetiske stoffer – selv nogle af de dyreste.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

7. Du bruger en dårlig makeup

Makeup kan være tilstoppende og dermed hudirriterende, hvis det indeholder såkaldt petrokemiske stoffer. Til gengæld kan makeup uden disse stoffer virke beskyttende mod skidt, snavs og forurening. De petrokemiske stoffer er typisk listet på varedeklarationen som petrolatum, mineralolie, parafin eller vaselin.

8. Du tager lange, varme bade

Ens badevand skal ikke være mere end 38 grader, bliver det varmere, kan man opleve rødmen og hudirritation. Der er meget kalk i vores vand i Danmark, og det er den største årsag til, at vores hud bliver irriteret efter et brusebad. Tag derfor korte bade, og anvend gerne lidt blødgørende oliedråber på badesvampen eller i badevandet.

9. Du kender ikke din hudtype

Vi har en tendens til at ville afprøve alle de ting, der virker for andre. Her er problemet bare, at vi alle er forskellige og har forskellige hudtyper og dermed forskellige behov. Det, som virker for din mormor, eller det produkt, din veninde sværger til, kan være mindre godt for dig. Identificér derfor, om du har normal, fedtet, sart eller tør hud og få for eksempel en hudterapeuts råd om, hvordan du bedst plejer den.

Husk:

Her er kun listet en række af de forhold, der påvirker vores hud. Alkohol, rygning, koffeinindtag, barbering og solpåvirkning er andre faktorer, der kan påvirke vores huds sundhed.

Nogle mennesker kan knokle nok så hårdt for at få en velplejet hud, men er fra naturens side disponeret for hudgener. Heldigvis er der vigtigere ting i livet end skønhed, men påvirker din huds udseende dig, så konsultér din læge, der kan råde dig til, hvordan du får en flot hud og bedre livskvalitet.

10. Du glemmer at tro på dig selv

Det kan lyde langt ude, men ikke desto mindre har et norsk studie fra Oslo Universitetssykehus vist, at de, som tror på sig selv, har færre problemer med tør og irriteret hud. Forsøgspersonerne skulle svare på, hvordan de opfattede sig selv, og i hvor høj grad de havde tiltro til deres egne evner. Sideløbende forholdt de sig til, om de havde problemer med tør og kløende hud. På trods af forskernes skepsis blev konklusionen, at vil man undgå hudirritationer, kan det godt betale sig at minde spejlbilledet om, at man er god nok. 

Kilder: Videnskab.dk, kosmetolog Laura Bonné

Læs mere om