Guide: Sådan slipper du af med lus

Lus kan være kilden til kløen i hovedbunden. De små blodsugende insekter er svære at se og endnu sværere at slippe af med, når de først har fundet vej til dit hår. Samvirke guider dig til, hvordan du slipper af med lus
Tættekam kæmmer hår

Kæm håret så tæt på hårrødderne som muligt for at fange æggene, der gemmer sig langs hårstråene i hovedbunden. 

Fugt og red håret

Fugt eller vask håret. Det kan være vanskeligt at kæmme tørt hår for lus, hvis håret er langt eller krøllet. Vasker du håret, skal du sørge for, at håret ikke er for vådt. Red håret med en almindelig kam eller børste for at sikre, at håret ikke er filtret. 

Sådan genkender du lus

Lus er seksbenede insekter, der befinder sig i menneskers hår og lever af at suge blod fra hovedbunden. Lus holder fast i hårstrået ved hovedbunden, hvor der er varmt og en høj luftighed. De små insekter er aflange, flade og kan variere fra sort/mørk brun til gråhvid. Voksne lus er ca. 2-3 mm lange, nyudklækkede lus er ca. 1 mm lange, og luseæg er 0,8 mm lange og hvidgule.

Kom balsam eller lusemiddel i håret

Kom balsam eller lusemiddel i det fugtige hår. Balsam dræber ikke lusene, men får lusene til at sidde stille. Brug derfor tættekam til at fjerne lusene fra håret.

Bruger du lusemiddel, skal du sørge for at læse brugsanvisningen grundigt inden brug. Lusemidlet dræber lusene, men ikke luseæggene. Derfor er det vigtigt at supplere lusemidlet med kæmning af håret med en tættekam.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan forebygger du lus

  • Sæt håret op og undgå at dele børste, hue og hårpynt med andre.
  • Har du barn i institution, bør du kæmme barnets hår med en tættekam hver 14. dag
  • Ved tilfælde af lus i barnets institution bør du kæmme barnets hår med en tættekam.
  • Finder du lus på barnet, bør hele familiens hår blive kæmmet for eventuelle lus. Brug kun lusemiddel i de tilfælde, hvor du finder lus.

Kæm håret

Tjek håret i nakken og bag ørerne for lus og luseæg. Her gemmer de sig oftest. Red håret igennem med en tættekam fra hovedbund til hårspids. Det er vigtigt at starte så tæt på hovedbunden som muligt, da lus og æg oftest sidder i hovedbunden langs hårstråene.

Bank tættekammen på et hvidt underlagt efter hvert tag for at se eventuelle æg og lus, og tør tættekammen af i et stykke køkkenrulle, før du foretager næste tag.

Rengør tættekammen

Når du har kæmmet alle hår, skal du vaske tættekammen og din almindelige børste eller kam i varmt vand med sulfo. Læg evt. kammen og børsten i fryseren i 2 døgn.

Gentag hver 2. dag i 14 dage

Gentag fremgangsmåden hver 2. dag i 14 dage.