Er havregryn fuldkorn?
I brevkassen juni 2008 skriver først Inger Abildgaard: Havregryn er afskallet havre. Senere skriver Leif Skibsted: I fuldkornsmel medtages kernernes skaldele i sønderdelt form. Længere nede i teksten står: Havregryn er et vigtigt fuldkornsprodukt. Hvordan kan havregryn være et fuldkornsprodukt, hvis skallen er fjernet? Er der en god forklaring? eller skal vi bare spise vores havregryn og nyde det.
Fra Kresten H. Sørensen, Esbjerg
Svar fra Leif Skibsted
Havre hører ligesom byg til de dækkede kornarter, mens rug og hvede er nøgne. Når hvede høstes på marken, er det klar til formaling i møllen. For havre skal avnerne derimod fjernes før formaling. Det er disse ydre skaldele, der omtales på havregrynspakken. Valsede havregryn er derfor et fuldkornsprodukt, det er blot de ydre dele af havren »bjælder«, der ligesom strå er uden næringsværdi for mennesker, der fjernes.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.